Банката за развитие ще кредитира високите сметки за ток на бизнеса

Даниел Лорер

© Надежда Чипева, Капитал

Даниел ЛорерБългарската банка за развитие (ББР) ще отпуска на фирмите необезпечени кредити между 20 хил. и 200 хил. лв., за да обслужват сметките си за ток след неочакваното му повишение. Новият продукт беше представен днес от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.


Банката дава възможност на фирмите, включени в програмата, да разсрочат плащанията си за четири последователни месеца по избор в рамките на тази година.


Размерът на финансирането ще се определя според нетната стойност на фактурите за ток на фирмите за 2022 г., тоест като се приспадне помощта на държавата. Банката ще може да покрие до 75 процента от стойността на съответната фактура, каза изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.
От целевото финансиране могат да се възползват микро, малки и средни фирми от всички сектори на икономиката, които имат реална дейност. Критерий за оборот на компанията няма, няма и изискване тя да е с дълга история. Ще се финансират дружества, чиито разходи за електроенергия са не по малко от 5% от перативните разходи и до 20% от приходите.


За финансирането не могат да кандидатстват компании с неплатени данъци и задължителни осигурителни вноски, както и фирми в несъстоятелност и състояние на неплатежоспособност


Обемът на програмата е 20 млн. лв. Минималният размер на целевия кредит е 20 хиляди лева, а максималният - 200 хиляди лева, каза Лорер. Кредитите по програмата са необезпечени, подчерта той.


Подготвя се грантова програма за енергийна ефективност на стойност 140 милиона лева, каза добави министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK