Средната заплата в ИТ сектора е достигнала 4857 лв., сочат данни от бранша

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Когато се изравни с тази на западнит им колеги , може и да видим завръщането на някои от тях в България.

 2. 2 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Не е вярно това. Има други данни, според които средната заплата е около 2500 лв. Голямата маса програмисти са на по-ниски заплати. Само ръководния персонал и по по-големите фирми със собствен продукт заплатите са високи.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Не е вярно това. Има други данни, според които средната заплата е около 2500 лв. Голямата маса програмисти са на по-ниски заплати. Само ръководния персонал и по по-големите фирми със собствен продукт заплатите са високи.
  —цитат от коментар 2 на Гражданин  До коментар [#2] от "Гражданин":

  Повечето НЕ СА програмисти,а админи. За да си програмист е нужна гениалност. Това не се учи...

 4. 4 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гражданин":

  то повечето чукат на ишлеме, като шивачките от дупница. 8

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 5. 5 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  "Така еквивалентът на България в Германия, погледнато през този коефициент, показва годишна сума от 64 468 евро на инженер в България и 54 316 евро в Германия."

  И на тая стъкмистика никой не вярва. То 'секи момент ще се юрнат европейците да емигрират в България.

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Kyxa Работа е тая.
  То у нас IT е бая разтеглив.
  От Колцентрове през Съпорт до писане на Код на парче.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8432 Весело

  Може още :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гражданин":то повечето чукат на ишлеме, като шивачките от дупница. 8
  —цитат от коментар 4 на karatista


  То затова и няма как да са им по-високи заплатите от на западняците. Цялата дъндания е, за да има повече наплив в Софтуни-то и повече наивни кандидати за кодмънкита да бичат код на ниска заплата. На 45 остават без работа, защото идва новата бодра наивна смяна с идеи за светло бъдеще.

 9. 9 Профил на pyx32671137
  pyx32671137
  Рейтинг: 0 Весело

  програмист е нужна гениалност
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Е тука добре ме разсмя.

 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#8] от "Гражданин":

  не, просто бизнес уменията им са на ниво селска баничарница. гледах едни хипстъри цъкаха презентации на пауърпойнт на ниво pe2.

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4857 Любопитно

  До коментар [#2] от "Гражданин":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Аз пък наскоро /преди три-четири месеца/ четох в "Парите ни", че средната брутна заплата е около 3800 лева и има малко над 41000 души програмисти у нас!Тази разлика от около 1000 лева в рамките на по- малко от половин година е смущаваща!Едно е сигурно и то е , че програмистите у нас са малко над 40 хиляди души!

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гражданин":

  Напротив, не е стъкмистика, чисто математически е точно така. Само дето такива сметки са чисто формални и включват само измерими параметри - примерно такса за детска градина на месец - 40лв в България и 300Евро в Германия. Само дето нито детската градина е еднакво достъпна, нито качеството и е еднакво и т.н. Същата сметка е за цена на имотите, цена на транспорта и т.н.
  И сега се питате - ами защо тогава няма навалица от чужденци да работат в България, даже и индийци (много) няма? Ами точно щото хората си смятат разхода спрямо качество и като го съпоставят с дохода, разбират че 30 годишна ипотека на къщичка в немско село около Манхайм/Мюнхен е по-добре от 20 годишна ипотека на апартамент в Манастирски Ливади.

 13. 13 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Глупости. Програмистите са на едно от най-ниските нива по критичност в жизнения цикъл на софтуерния продукт. Все едно плочкаджиите или шпакловчиците в строителството. Или стругарите и фрезистите в заводите. Винаги един архитект или инженер ще е по-ценен и по-високо платен от един плочкаджия или стругар.
  Да, за да си програмист се изисква повече образование и квалификация от това да лепиш плочки, но сравнено с тези, които взимат наистина важните решения за архитектура, дизайн, избор на технологична платформа, от които зависят функционалната пълнота, сигурността, производителността на продукта, програмистите са просто копачи. Да се оправи грешка в програмния код струва пъти по-малко от това да се коригира грешка във фунцкионалната спецификация или архитектурата на една софтуерна система след завършването й. Точно както е много по-евтино да се прешпаклова и боядиса една стена, отколкото да се препроектира сградата, след построяването й, заради сбъркан проект.
  Казвам го най-отговорно като човек с 23 години професионален опит в бранша, включително и като разработчик и програмист.
  В компании с ниска зрялост на производствения процес, в които мениджърите, архитектите и пр. са просто "опитни" програмисти, "гениалността" на програмистите може и да е от полза, но в организации с добре дефинирани процеси по жизнения цикъл на продукта програмистите трябва да са просто компетентни, изпълнителни и производителни. Щото на един "гений" 99% и повече от "творчеството" му може да е брак и няма кой да му плаща за 1-я процент "гениални" произведения, а в същото време да поема риск с качество, срокове, бюджет и т.н., докато чака да го осени "вдъхновението".

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4857 Любопитно

  До коментар [#7] от "penetrating":

  Винаги може още!Само дето излиза, че от малко под 3 милиона на осигуровки у нас има малко повече от 40 хиляди души в този сектор/ т.е. по-малко или най-много около 1, 5 % от всички заети/!Така , че дитирамбите за големите заплати у нас нещо бързо-бързо издишат!

 15. 15 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лъжат.

 16. 16 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Само дето нито детската градина е еднакво достъпна, нито качеството и е еднакво и т.н. Същата сметка е за цена на имотите, цена на транспорта и т.н.
  —цитат от коментар 12 на m17


  Аз какво написах? Как се правят тези сметки, без да сметнеш всички в сметката? И не е ли това стъкмистика?! Ето на видиш ли в БГ ми е по-евтино, щото тук правосъдие няма, пък в Германия е по-скъпо, щото там правосъдието си е наред. А здравеопазване? Транспорт? Държавна администрация? Да продължавам ли? Кой ненормалник ги прави тези сметки?

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4857 Любопитно

  "........... достига 4857 лв., което е ръст от 500 лв. за година и е 3.2 пъти над средното заплащане в страната......."

  Този абзац говори красноречиво за масово ниските заплати у нас!

 18. 18 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гражданин":Напротив, не е стъкмистика, чисто математически е точно така. Само дето такива сметки са чисто формални и включват само измерими параметри - примерно такса за детска градина на месец - 40лв в България и 300Евро в Германия. Само дето нито детската градина е еднакво достъпна, нито качеството и е еднакво и т.н. Същата сметка е за цена на имотите, цена на транспорта и т.н.И сега се питате - ами защо тогава няма навалица от чужденци да работат в България, даже и индийци (много) няма? Ами точно щото хората си смятат разхода спрямо качество и като го съпоставят с дохода, разбират че 30 годишна ипотека на къщичка в немско село около Манхайм/Мюнхен е по-добре от 20 годишна ипотека на апартамент в Манастирски Ливади.
  —цитат от коментар 12 на m17


  И само да вметна, че хляба тук е по-скъп и много по-некачествен от немския, което се отнася и за всичко останало. Изобщо не могат да се правят паралели в €!

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#9] от "pyx32671137":

  Всеки мениджър може да прочете книгата Джава за 24 часа и е готов програмист.

 20. 20 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 877 Разстроено

  Нали оправихме ресторантите и туризма, с 9% ДДС и 90% на минимална заплата, всички "свободни" професии като фризьорки и козметички дават касови бележки, бакшите спряха да лъжат, че имат по 20 лева оборот на ден, дай сега да вземем още малко пари от редовните, дето никаква помощ не получават, че забогатяха и им завидяхме.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 21. 21 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Максималният Осигурителен Доход е стимул да се създават работни места със заплащане поне 4 хиляди лева - форма на данъчен стимул.
  Поради това, следва да се повишава само ако бр. заети на заплати над МОД нарастне значително - да е поне 250К заети.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4857 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Най-общо казано в белите страни всичко е по-добре!Какво да кажем за по-спокойният живот , по-доброто здравеопазване / у нас такова ще получиш , ако има пари/ за разликата да внасяш пенсионни осигуровки в нашата рухнала или в другите / в пъти по-стабилни пенсионни системи/........?!

 23. 23 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  "........... достига 4857 лв., което е ръст от 500 лв. за година и е 3.2 пъти над средното заплащане в страната......."Този абзац говори красноречиво за масово ниските заплати у нас!
  —цитат от коментар 17 на bat_plamen


  Именно, 500 лв са 10% от указаната 5000 лв заплата, а само МРЗ се вдига с 15% всяка година. Програмистките заплати падат спрямо другите от доста време, а се вдига облагаемия минимум. Тези с над 3000 лв вече плащат повече осигуровки, което удря 10-те % увеличение. Стъкмистиката е мижи да те лажем ... марш към софтуни, че ни трябва наплив и след това евтина работна ръка ...

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Дори изнесеното да беше вярно, пак се получава средна заплата, която е два до два пъти и половина по-ниска от аналогичната в другия край на ЕС.

 25. 25 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гражданин":Напротив, не е стъкмистика, чисто математически е точно така. Само дето такива сметки са чисто формални и включват само измерими параметри - примерно такса за детска градина на месец - 40лв в България и 300Евро в Германия. Само дето нито детската градина е еднакво достъпна, нито качеството и е еднакво и т.н. Същата сметка е за цена на имотите, цена на транспорта и т.н.И сега се питате - ами защо тогава няма навалица от чужденци да работат в България, даже и индийци (много) няма? Ами точно щото хората си смятат разхода спрямо качество и като го съпоставят с дохода, разбират че 30 годишна ипотека на къщичка в немско село около Манхайм/Мюнхен е по-добре от 20 годишна ипотека на апартамент в Манастирски Ливади.
  —цитат от коментар 12 на m17


  явно си нямаш идея какви са цените около Мюнхен и то в широкия пояс....А около Манхайм кой да живее немец. Има една песен "В Манхайм плачеш два пъти, като пристигнеш и като си тръгваш". Лувдигсхафен е толкова приятен град, в покрайнините на Манхайм. Хайделберг е пренаселен заради студентите. В момента пазарът на имоти в Германия е овършан и цените са баснословни и трудно достижими вече за средната класа, а програмистите в Германия са средна класа, а не тук в горните 10%. За градина в Германия се записва детето още докато майката е бременна. В първите 3 месеца от бременността никакво следене, естествен подбор. А тук при нас, достъп до изследвания, лаборатории, само да искаш.

 26. 26 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":Глупости. Програмистите са на едно от най-ниските нива по критичност в жизнения цикъл на софтуерния продукт. Все едно плочкаджиите или шпакловчиците в строителството. Или стругарите и фрезистите в заводите. Винаги един архитект или инженер ще е по-ценен и по-високо платен от един плочкаджия или стругар.Да, за да си програмист се изисква повече образование и квалификация от това да лепиш плочки, но сравнено с тези, които взимат наистина важните решения за архитектура, дизайн, избор на технологична платформа, от които зависят функционалната пълнота, сигурността, производителността на продукта, програмистите са просто копачи. Да се оправи грешка в програмния код струва пъти по-малко от това да се коригира грешка във фунцкионалната спецификация или архитектурата на една софтуерна система след завършването й. Точно както е много по-евтино да се прешпаклова и боядиса една стена, отколкото да се препроектира сградата, след построяването й, заради сбъркан проект.Казвам го най-отговорно като човек с 23 години професионален опит в бранша, включително и като разработчик и програмист.В компании с ниска зрялост на производствения процес, в които мениджърите, архитектите и пр. са просто "опитни" програмисти, "гениалността" на програмистите може и да е от полза, но в организации с добре дефинирани процеси по жизнения цикъл на продукта програмистите трябва да са просто компетентни, изпълнителни и производителни. Щото на един "гений" 99% и повече от "творчеството" му може да е брак и няма кой да му плаща за 1-я процент "гениални" произведения, а в същото време да поема риск с качество, срокове, бюджет и т.н., докато чака да го осени "вдъхновението".
  —цитат от коментар 13 на Николай Николов


  Общи приказки на тотален лаик по темата!

 27. 27 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#19] от "blondofil":

  И да, и не :)
  И аз мога да изгледам няколко клипчета в тубата как се лепят плочки и утре да се пусна на пазара да правя бани на новодомците в "Манастирски ливади". Но нито ще съм толкова производителен, нито ще работя толкова качествено.
  С един курс или самоучител по Java (или C# или каквото и да е), ще понаучиш синтаксиса и чат-пат някоя добра практика за писане на код. И дотам. Квалификацията ти ще е на косъм от дъното. Оттам нататък, реализацията ти ще зависи от това дали някой би намерил полза в оскъдните ти компетенции. Голяма компания, със силно индустриализирани процеси, вероятно би могла да те наеме на някаква ниска позиция, където никой няма да очаква от теб да бълваш хиляди редове качествен програмен код и съответно няма да можеш да се докоснеш до нищо важно, което да счупиш :) Заплатата ти ще е скромничка, но ако имаш желание, ще можеш да се учиш и да растеш.
  Трагедията е, че много народ се лъже по розовите перспективи, дето ги чертаят такива като Наков и неговия СофтУни, минават по някой курс при неграмотните му лектори и идват после на интервю за работа с претенции до небето. Заради ниските заплати в другите сектори доста хора си оставят старата работа, за да гонят хилядарките, дето ги взимат програмистите :)

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4857 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гражданин":

  Моето съседче в България/ в Габрово/ е джуниър-програмист и работи за малко над 100о лева на месец!Така , че най-вероятно масата от програмистите работят на суми под 2500 лева на месец!

 29. 29 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 285 Весело

  " реагират остро на намерението на правителството да вдигне отново максималния осигурителен доход."
  При повишаване на "тавана" на осигурителния доход пт 3000 на 3400 ИТ експертите ще загубят по 20-30 лв на месец. Справедливо е...

 30. 30 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гражданин":++++++++++++++++++++++++++++++++++++Аз пък наскоро /преди три-четири месеца/ четох в "Парите ни", че средната брутна заплата е около 3800 лева и има малко над 41000 души програмисти у нас!Тази разлика от около 1000 лева в рамките на по- малко от половин година е смущаваща!Едно е сигурно и то е , че програмистите у нас са малко над 40 хиляди души!
  —цитат от коментар 11 на bat_plamen


  Цялата дандания е за да има повече наплив от наивници, които си мислят, че като задобреят, ще им вдигнат заплатите. Бичат, като откачени и като дойде време да им вдигнат заплатите, ги заменят с други наивници, бичещи код от сутрин до вечер с идеята да се докажат.

 31. 31 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Айде, пак АйТи сектора е виновен за ниско образованите граждани.. мхм..

 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Няма нужда да учите и бъхтате като програмист. Има една далаверка "скръм мастър", нещо като партиен секретар. Изкарваш едно курсче 2 дена, научаваш Манифеста, не комунистическия, скръм манифеста и ти дават да командваш програмисти и да вземаш заплата като тяхната. Работата е приста. Всеки ден викаш програмистите на оперативка и ги питаш - стана ли работата, ако не е станала кога ще стане. Най важната ти задача е да докладваш на висшето ръководство ако забележиш дисиденти, дето си вирят главата или не проявяват ентусиазъм към партийните вижъни.

 33. 33 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гражданин":Моето съседче в България/ в Габрово/ е джуниър-програмист и работи за малко над 100о лева на месец!Така , че най-вероятно масата от програмистите работят на суми под 2500 лева на месец!
  —цитат от коментар 28 на bat_plamen


  По повечето фирми са така. Особено тези, които правят сайтове и онлайн магазини. Заплатите им са там, около средната за страната или средното за района. Като по-евтините дейности започват да изтичат от София към провинцията, където има навити за по-малко. Конкуренцията за по-лесните дейности вече е много голяма и заплатите падат. Всеки с лаптоп вече е програмист.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#18] от "Гражданин":

  Не е верно, хляба в България е по-евтин. Когато говорим за хляб а не за полуфабрикат от Алди. Една немска бакерейка ти дава самун ръчен хляб за поне 6 евро (зависи от града). А тук еквивалентен самун е 3-4лв. Ако говорим за Алди, да там има пакетиран "продукт" който излиза с 10ст по-евтино.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#13] от "Николай Николов":

  Колега,сравнението Ви е напълно объркано. Вземете смартфон. Индустриална фирма произвежда МАТЕРИАЛНО смартфона,(чипове,камери,бутони,екран и т.н.),а програмистът го програмира,тоест го прави смартфон. Без програмист,няма да има смартфон. Смартфонът е чист,бял лист хартия,на който обаче програмистът пише. Това е като книга с чисто бели страници,на която програмистът (писателят) пише.
  Хайде сега си отговори на въпросът,колко "програмисти" у нас,ако им дадете фабричен смартфон БЕЗ програма в него,ще могат да напишат и сътворят програма?

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#28] от "bat_plamen":

  Кажете му да зареже тия глупости и да гледа дев.бг, има 2500 отворени позиции. Отделно, той взима 1000лв нето а тук се говори за суми бруто.

 37. 37 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Не е верно, хляба в България е по-евтин.
  —цитат от коментар 34 на m17


  Аха, дооообре! 😊

  Точно там сравнявам средното качество - фурната на Лидъл и Била с фурната на Rewe. Това, като имаш предвид, че Била е част от Rewe-групата. В Rewe и качеството е по-високо и цената по-ниска. Има едни монополи тук в БГ, малко са в сянка и омазват пейзажа ...

 38. 38 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#27] от "Николай Николов":

  Подкрепям всяка Ваша дума в този пост, само в изречението:
  "С един курс или самоучител по Java (или C# или каквото и да е), ще понаучиш синтаксиса и чат-пат някоя добра практика за писане на код."
  бих сменила "ще понаучиш" с "имаш 35% шанс да понаучиш", предвид качеството на голяма част от курсовете и самоучителите. :)

  По темата:
  Браво, и все по-големи да стават!
  Само дето е крайно време да се хванат на работа политиците и да подобрят качеството на живот в България на тези хора ( и не само на тях), а не просто да отчетат поредните успехи, с които нямат нищо общо.

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#25] от "alabalko":

  Знам в подробности всички описани детайли и за Мюнхен и за Хайделберг и всичко в радиус от 50-70км около тях. И мога да ви уверя че всичко изброено в БГ е с пъти по-зле ако вземем предвид качеството.

 40. 40 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#28] от "bat_plamen":Кажете му да зареже тия глупости и да гледа дев.бг, има 2500 отворени позиции. Отделно, той взима 1000лв нето а тук се говори за суми бруто.
  —цитат от коментар 36 на m17


  Има, да ... от фирми, които търсят, без значение, дали са попълнили позициите. Ей така, ако се намеря някой балама за по-малко ... текучество малко има ... нали 😊 И търсят готови млади кадри, на 20 с магистър и 10 г стаж 😊

 41. 41 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "Гражданин":

  Важно е да се уточни, че АйТи сектора не е само "програмисти".

  Има доста повече други сфери на АйТи-то, които също взимат около 3К за средно към ниско ниво работа. За повече има и 4К и 5К..

 42. 42 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 890 Весело

  До коментар [#27] от "Николай Николов":

  Перфектно казано!
  Само ще добявя, че много хора въобще не си дават сметка какво азначава да си програмист на висока позиция, от онези с високите заплати... Това свръхстресираща работа, с много отговорности, 10-12 часов работен ден, а в моменти на изоставане над 18 часа! Имам познати, на които им се е налагало да карат на енергийни напитки по 30 +часа. Както казват: сънят и слаб заместител на кофеина :)
  Необходими са не само много добри знания, но и железни нерви, силна воля и мотивировка.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 43. 43 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#33] от "Гражданин":Важно е да се уточни, че АйТи сектора не е само "програмисти".Има доста повече други сфери на АйТи-то, които също взимат около 3К за средно към ниско ниво работа. За повече има и 4К и 5К..
  —цитат от коментар 41 на Петърчо


  Да Петърчо, Важно е да се уточни, че масата са кодмънкита - програмисти (лого!). И да, има и телефонисти и тестери, но те са още по-ниска и по-зле платена позиция и от кодмънкито!

 44. 44 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#37:"Гражданин"][/quote]

  какво сравнявате качеството на хляба в Лидл у нас с хляба в Реве в Германия. Качеството на хляба, който пекат в България е едно и също. Защо? Защото Лидл купува огромни количества замразено тесто и го пече. Хлябът, който е със семената е произведен от тесто произведено в Германия и изпечено на място в магазина в България. И масово в Германия пекарните използват замразени продукти, които идват от огромни заводи или се изпичат на място или в града и след това разнос. Работата по правенето на хляб е много, всяка сутрин се става рано. Дори и в този случаи пекарни прибягват до брашно с ензими, за да им стават рецептите. Брашното е естествен продукт и ако е без ензими всяка партида има различни качества и пекарят трябва да се напасва. За знаещите немски : https://www.youtube.com/watch?v=81Ueu--ufTM

 45. 45 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#43] от "Гражданин":

  Изобщо не говоря за хора работещи с код или свързани с "производство" на код. Програмисти, QA, тестери или тн. :)

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7232 Неутрално

  Заплатите в ИТ сектора са високи, защото трудно се намират кадри, а фирмите почнаха да си ги крадат една на друга.

 47. 47 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#43] от "Гражданин":Изобщо не говоря за хора работещи с код или свързани с "производство" на код. Програмисти, QA, тестери или тн. :)
  —цитат от коментар 45 на Петърчо


  Значи говориш за малки ниши разни, които не са от "масово" значение ...

 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5372 Весело

  И както винаги, отново се вижда от коментарите, че у нас всеки разбира от всичко...
  Но само, докато не се наложи да свърши някаква конкретна работа. Тогава за оправдание на дежурните посредствени резултати, идват на помощ, международното положение, световната конспирация, сушата, кишата и Гришата!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#47] от "Гражданин":

  Ма какви ниши.. програмистите са сигурно 50% от цялото АйТи.. Това, че статията фокусира върху "българските софтуерни инжинери" е нещо друго. :)

 50. 50 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Когато се изравни с тази на западнит им колеги , може и да видим завръщането на някои от тях в България.
  —цитат от коментар 1 на pro_bono


  Да беше прочел статията. В МОМЕНТА ИТ В БЪЛГАРИЯ ВЗИМАТ ПОВЕЧЕ ОТ НЕМСКИТЕ СИ КОЛЕГИ.

  При нас още аутсорсът генерира пари не заради по-ниската заплата, а заради по-ниските данъци. Ако немец взима чисто 2000 евро, то ще е на около 4000 разход(Само осигуровките от работника са към 800 евро на 3000 бруто и да взимаш 2200 евро. Имаш и осигуровки от работодател.) на работодателя заради данъците. Тук същото нето ще е на 5400 някъде разход на работодателя или 2700-2800 евро. Съответно с други плюсове като договори без обезщетения за съкращения(Аутсорс фирмата си поема какво става с приключване на договора за услуга.), занимавка със синдикати и т.н. германците аутсорсват тук. Плащат примерно 5-6000 евро месечно за позицията за 2000 нето, но пък пестят офиси и разправии, дето са им бая по-висок разход.

  Вече ИТ от България почти няма да приеме оферта за друга страна- тук печели повече чисто, разходите са по-ниски. И, колкото и да ти е странно, всъщност има много завърнали се от чужбина точно в тоя бранш. Работил съм с такива колеги последните години.

 51. 51 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#25] от "alabalko":Знам в подробности всички описани детайли и за Мюнхен и за Хайделберг и всичко в радиус от 50-70км около тях. И мога да ви уверя че всичко изброено в БГ е с пъти по-зле ако вземем предвид качеството.
  —цитат от коментар 39 на m17


  ама и цената е по-зле в България, нали? Защото едно е 5000евро/кв.м. в Манхайм и то не централно, 10х евро за кв.м. в Щутгарт или 20х евро/кв.м. в Мюнхен. Това са цени на кв.м., които не са по силите на масовия програмист в Германия и не само на него, но и на средната класа. 1млн евро за жилище, при ипотека от 20г, без лихва дори са 40 хиляди евро/година, да не говорим за разходите по придобиването - 10% или 100х евро. 50 хиляди евро чисти на година са 90х евро брутна заплата, което е над средната за държавата. Отделно, този човек трябва да вкара 200х евро, вече струпани, за да има самоучастието и отделно 100-те хиляди за разноските. Това са 300х евро. 300х евро се събират за 10години, поне, ако е сам човек и се лишава.
  В България, която е умен, той работи за щатите? Защо? Защото немските заплати топват около 80х евро/година, докат това са стотинки за американския пазар. Американците са готови на до 150х долара годишно да плащат до, защото пак им е по-евтино. Разбира се, трябват способности за работа с клиенти, за работа под стрес (защото американците искат яко бачкане). Тези суми прекарани през нашите данъци и осигуровки имат огромна покупателна способност и по-висока от тази на колегите в Германия. Не е случайно, че има завръщане на опитни хора, защото за тях западните фирми са готови да плащат брутни заплати еквивалентни на тези на запад от нас, но при нас данъците и осигуровките са по-ниски. С тези пари могат да си строят къщи с немско качество и да им останат пари, за да си купят например немска кола, която е излязла в завода в Германия или в САЩ (ако са любители на SUV).

 52. 52 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1685 Весело

  Един човек искал да се самоубива и решил да скача от моста.
  От долу стар рибар го видял и му казал: Ей я ела за малко.
  -Немога зает съм ще скачам.-отговорил самоубиеца.
  -Абе ела като ти казвам!-казал стареца.
  Отишъл нашия човек при стареца, и му казал:
  -Дотегна ми от живота ще скачам.
  А старецът му казал:
  -Я се пребери у вас седни, успокой се и прочети ей тази бележка.
  Човекът се прибрал и прочел "Няма да е все така!"
  Брей казал си човекък, то в това има смисъл, и се заловил за работа и
  натрупал състояние, фирми, коли, жени.
  И по едно време се сетил за стария рибар, тишъл при него и му казал:
  -Ей старче ти ми помогна сега ще ти купя яхта да ловиш риба,
  някоя къща да ти построя каквото кажеш, сега имам много пари.
  А старецът му казал:
  -Ти май отдавна не си чел бележката.

  https://www.vbox7.com/play:187a8c12bd
 53. 53 Профил на Archer
  Archer
  Рейтинг: 852 Неутрално

  ИТ сектора включва всякакви позиции, не само програмисти. Реално читав програмист ( без значение фронт/бекенд ) със нетна заплата под 6к не познавам. Само дето фирмата да я дава нетно тука ще и струва 7000 на калпак, а в западна Европа - 9-10к на калпак. Това са пари, които в никакъв случай не те правят богат, по-скоро си в долния сегмент на средната класа.
  Бил съм и от двете страни - работодател, който знае как се вадят парите за такива заплати и служител ( senior / lead / architect ). Bottom line:
  - Ако искате сигурност, насочете се към по-големи фирми и си направете устата там за някой интересен проект, играйте за повече опции/акции и си оставете достатъчно свободно време за почивка или ако сте на зор - за втора работа. С граждански договори може да се докара средно 10-12к нетно без проблеми, стига ръцете да не са ви у гъзо.
  Бизнесът е такъв, че за сравнително малко време може да се изнесе/реорганизира/влезе на сиво. Ако на ПППП не и дойде акъла в главата, според мен и това ще почнем да го гледаме. Ако пък махнат плоския данък, до две години ще е обичайна практика да се получава заплатата в крипто и да ме хващат за дедовия.
  Положителното нещо от цялата история е, че се видя ДаБГ колко струват и на следващите избори очаквам даже да не влязат в парламента. Дано дотогава Божо да успее да вкара това-онова да не се занимаваме с лелки по гишета.

  Idiots doing idiot things, because they’re idiots.
 54. 54 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 377 Гневно

  Къде ги видяхте тея 4800лв средна заплата? В ИТ сектора съм и съм заобиколен от приятели и познати в същия сектор. Няма човек, който да взема такива пари. Тая статистика е пълна глупсот! Айде престанете да настройвате хората против ИТ сектора! По-добре обърнете внимание на хората, които получават големи доходи "под масата".

 55. 55 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#51] от "alabalko":

  никой няма да тръгне да се връща, защото 15 минути разговор с мениджър в ит фирма разкрива културен шок. никой с кариера навън няма да си губи времето с местни шанаджийчета. забрави

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 56. 56 Профил на Archer
  Archer
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гражданин":Моето съседче в България/ в Габрово/ е джуниър-програмист и работи за малко над 100о лева на месец!Така , че най-вероятно масата от програмистите работят на суми под 2500 лева на месец!
  —цитат от коментар 28 на bat_plamen


  Съседът ми има астма, затова най-вероятно половин България е с астма??? Егати логиката. Ако бачкаш в Габрово за някоя селска фирма с 5 човека и стоиш за 1000 лева...твой проблем ( или негов ).
  Да си програмист не ти гарантира висока заплата, а дава възможност да изкараш сравнително висока заплата ако имаш някой в главата. Дали ще се възползваш или не е до човек. Имам приятел, живеещ на село, който бачка за щатска компания и взема над 10 палки на месец. Вероятно двамата са имали сходни възможности, но единият се е възползвал, другият не. Факт е, че малко хора знаят как да си договарят заплатата и придобовките и вероятно за другите е по-добре да ползват професионална помощ от рекрутъри: те се борят за по-висока заплата, защото комисионната им е процент от нея ( и/или рефъръл бонуса ).

  Време е да разберете, че комунизЪмът свърши. Никой не дава наготово. Няма индустрия, която да гарантира висока заплата - има и бедни банкери, бедни лекари, бедни адвокати и бедни програмисти. Нямаш ли акъл, нямаш ли желание, нямаш ли хъс - ако ще и принц да си се родил ще отидеш у канавката. Здрав ли си, работлив ли си, учиш ли, опитваш ли се, подобряваш ли се - ще се оправиш в живота. А това ( с изключение до някаква степен на здравето ) все са неща, които зависят единствено и само от човека.

  Idiots doing idiot things, because they’re idiots.
 57. 57 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "pro_bono":

  Не знам от къде черпиш твойта информация, но вземи коят и да е позиция в този сектор в България и същата позиция я псуни за Великобритания и гледай, какво можеш да си купиш нетно тук с тези пари и нетно там с техните пари.

  Не съм крал
 58. 58 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "karatista":

  шивачки шивачки ама за 4800 леа :Д

 59. 59 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Не че нещо…но заплатите в централните управление на банки като ОББ и Дск са по 1800-1900 лв. бруто длъжност “експерт” и стоиш на тази позиция поне 5-6 години. Става дума за хора с висше икономическо образование, често и с магистратура
  Имам познат и в БНБ завършил в чужбина магистратура финанси, ползва програмиране на работа във финансовите си анализи - работи за 2000 лв…
  Смисълът е, че има много длъжности в България като гореспоменатите с лошо заплащане на фона окачваните квалификации на кандидатите. В други области дори упоменатите 1800-2000 лв са мираж.

 60. 60 Профил на al_cenov
  al_cenov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В БГ опитен можеш сениор или архитект за под 10 000, не може да намериш, към 15 000 вече имаш шанс. Германия нещата са различни, обикновено само към 3-то ниво съпогт са на заплата 60-70 000 и данъци. Останалите със стотици хиляди са консултанти със собствени фирми или фрейберуфлири, към 200 - 250 000, не плащат пенсионни, доста разходи се признават, работи се около 10 месеца

 61. 61 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "vzt34526152":

  Значи ОББ дава повече от Евробанк. Сестрата на моята приятелка реве от ниски заплати в Пощенска банка, но другата възможност при нея е да се върне в Лондон и да сервира чай, където за седем години си купува апартаментчета 2 и затова се връща, за да се ожени и има дете.

  Не съм крал
 62. 62 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не е вярно това. Има други данни, според които средната заплата е около 2500 лв. Голямата маса програмисти са на по-ниски заплати. Само ръководния персонал и по по-големите фирми със собствен продукт заплатите са високи.
  —цитат от коментар 2 на Гражданин


  Не знам, вкъщи имам един хубавец с 8000 +
  С 5 години стаж, без виШе.

 63. 63 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "georgievb":

  Добра притча. Хареса ми.
  Няма да е все така, но засега в тоя сектор дават верно добри заплати.

  Не съм крал
 64. 64 Профил на Коалиция намагнитен евроатлантически имунитет
  Коалиция намагнитен евроатлантически имунитет
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":Глупости. Програмистите са на едно от най-ниските нива по критичност в жизнения цикъл на софтуерния продукт. Все едно плочкаджиите или шпакловчиците в строителството. Или стругарите и фрезистите в заводите. Винаги един архитект или инженер ще е по-ценен и по-високо платен от един плочкаджия или стругар.Да, за да си програмист се изисква повече образование и квалификация от това да лепиш плочки, но сравнено с тези, които взимат наистина важните решения за архитектура, дизайн, избор на технологична платформа, от които зависят функционалната пълнота, сигурността, производителността на продукта, програмистите са просто копачи. Да се оправи грешка в програмния код струва пъти по-малко от това да се коригира грешка във фунцкионалната спецификация или архитектурата на една софтуерна система след завършването й. Точно както е много по-евтино да се прешпаклова и боядиса една стена, отколкото да се препроектира сградата, след построяването й, заради сбъркан проект.Казвам го най-отговорно като човек с 23 години професионален опит в бранша, включително и като разработчик и програмист.В компании с ниска зрялост на производствения процес, в които мениджърите, архитектите и пр. са просто "опитни" програмисти, "гениалността" на програмистите може и да е от полза, но в организации с добре дефинирани процеси по жизнения цикъл на продукта програмистите трябва да са просто компетентни, изпълнителни и производителни. Щото на един "гений" 99% и повече от "творчеството" му може да е брак и няма кой да му плаща за 1-я процент "гениални" произведения, а в същото време да поема риск с качество, срокове, бюджет и т.н., докато чака да го осени "вдъхновението".
  —цитат от коментар 13 на Николай Николов


  "Геният" е този който "работливият" никога и при никакви обстоятелства не може да му разбере камо ли подобри кода, освен ако не седне да му изнася лекции...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 65. 65 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#52] от "georgievb":

  +1
  Има и сбит вариант :
  Животът е асансьор - веднъж горе, веднъж долу :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 66. 66 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3528 Любопитно

  "Средната заплата в ИТ сектора е достигнала 4857 лв."
  ================
  Със сигурност не е точно толкова, защото статистиката е "точна наука", но е добре, че се споменават суми. За суми се говори и при нас, учителите. Затова питам, когато се говори за заплатите на полицаите, защо няма никаква информация откъде почват и докъде стигат?

  Еретик
 67. 67 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#51] от "alabalko":никой няма да тръгне да се връща, защото 15 минути разговор с мениджър в ит фирма разкрива културен шок. никой с кариера навън няма да си губи времето с местни шанаджийчета. забрави
  —цитат от коментар 55 на karatista


  тия дето се връщат са на високи позиции и не се връщат при разговор с мениджър на ниско ниво. От Запад се черпи ресурс, който тук го няма. Един човек, живял в определена западна държава е проводник към нея, познавайки културата, езика. Това са кадри, които тук не могат да се отгледат. А и в случая с нашия сектор хората избират фирмите, а не фирмите хората :)

 68. 68 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1932 Весело

  До коментар [#38] от "Lilith":

  Както казваше колега:
  "Страх ме е да попадна на хирург, завършил 3-месечен курс при Светлан Наков"...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 69. 69 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4504 Весело

  До коментар [#28] от "bat_plamen":

  Програмист да работи под 2 500 лв. на месец?! Недей го казва някъде другъде, че ще ти се смеят.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 70. 70 Профил на т
  т
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не разбрах точно колко би взимал същият софтуерен инженер в Германия и във Великобритания. Но в Германия ще плаща над 40% за данъци и осигуровки. За сметка на това обаче, ще може да си праща децата на нормалното училище с другите деца и ще може да ходи на същия доктор като всички други, докато в Бг трябва да плаща за частно училище и доктор. В Бг освен това трябва да живее в среда на омраза, дискриминация, хомофобия, да слуша съседа как бие жена си и т.н. Всички тези социални проблеми следва да се решат чрез реални социални политика. Необходимо, но недостатъчно условие за това, е работеща данъчна система. Плоският данък в България само създава неравенство. Има нужда от необлагаем минимум + прогресивно облагане. Дебатът за осигуровките е дребна работа, в сравнение с дебата за цялата данъчна система. Ако се продължава със същото разделение, няма да има кой да работи в ИТ сектора. И само да поставим нещата в перспектива, служителите в ИТ сектора ще плащат по 32 лева на месец повече от април. За тях това означава 5 сока от морков и джинджифил. За човек с минимална заплата, такава сума може да означава разликата между това дали ще сложиш месо на масата веднъж в седмицата и дали децата ще ходят на училище, за да може, дай боже, някой ден и те да имат възможността да станат ИТ специалисти.

 71. 71 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Ей на с кои заплати си ги сравняват ушевите.

 72. 72 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4504 Весело

  До коментар [#62] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Много хора са около тези нива, и доста нагоре, ама на наште форумни "капацитети" не може да го обясниш. Лесно се смята, ако знаят как започват работа студенти по програмиране, 1 курс - 2 000 лв., 2-ри - 3 000, 3-ти - 4 000, 4-ти - 5 000 лв., от там нататък пазара си казва думата, ако си кадърен - "таван няма", както се казва.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 73. 73 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#67] от "alabalko":

  тея работи не се правят с тук там някой заблуден меринджей да се върне. купуват се чужди фирми барабар с клиенти и манталитет на работа, ама на ганьо нема как некой да му обесни кое как стааа

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 74. 74 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#64] от "Синовете на лейтенант Шмид и Решетников":

  Незнам дали си наясно, но код, който никой, освен авторът му не може да разбере, е нещо доста гадно нещо, което никой с ума си няма да вложи в реален продукт. Колкото и гениален да е тоя код, винаги може да се наложи корекция или адаптация, заради хиляди фактори. И какво правим, ако "геният" вече не е тук, да си дундурка "гениалното" творение ?
  В моделите за зрялостна организациите и процесите, нивото, при което от такива "гении" зависи всичко, е абсолютната нула и му викат "нивото на героите".
  На по-високите нива на зрялост, където се правят сложни системи, сритични за бизнеса, за здравето и живота на хората, гениите не са в производството и поддръжката, а в R&D. На тях 90% от времето им е брак, но се разчита на онези "божествени" 10%, които ще направят разликата веднъж на няколко години и ще ти дават конкурентно предимство било по отношение на технологично лидерство, било по отношение на продуктов каталог. През останалото време, "невъзпетите работливци" изкарват заплатите и на гениите, като изкарват надежден, качествен продукт, на конкурентна цена.

 75. 75 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Между другото, Ментор Мейт въртят реклама по радиото, като предлагат работа на трудов договор, хибриден модел или контрактор. Това е първата фирма у нас, която чувам да го прави. Предполагам някои хора ще решат да работят така, с ЕООД, да плащат осигуровки на минималния праг за управител (около 1000лв) и останалото да го чистят през печалбата и дивидент, а и да си приспадат разходи. Вдигането на МОД може да накара и други фирми да предложат този модел, което ще доведе до по-малко приходи в хазната от осигуровки и отчитане на всякакви разходи.

 76. 76 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#68] от "mitko11":

  Разумен мъж, очевидно ги разбира нещата! :)

  П.П. Най-лошото е, че двадесетте процента от ставащите за нещо (Закон на Парето), които са завършили там, защото най-вероятно и такива има, ако изобщо стигнат до интервю, са интервюирани от мениджъри, които само като чуят къде са завършили кандидатите и им се изправят косите. Което е жалко, много надежди и възможности умират така.

 77. 77 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 257 Неутрално

  В България е кофти, защото само с ИТ може да имаш нормален живот. В чужбина като си завършиш там имаш възможности за нормален живот и каго банкер, и като брокер на ценни книжа, и в застраховането, и в маркетинга…изобщо в добри полета. В България дори в тези области ще мизерстваш. От не всеки става програмист, някои хора просто нямат такъв начин на мислене и това не ги прави по-нисши. За мен поне е страшно скучно да се занимаваш с кодове.

 78. 78 Профил на B. B
  B. B
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#70] от "т":

  Поздравления за точния коментар.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 80. 80 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#59] от "vzt34526152":


  Не че нещо…но заплатите в централните управление на банки като ОББ и Дск са по 1800-1900 лв. бруто длъжност “експерт” и стоиш на тази позиция поне 5-6 години. Става дума за хора с висше икономическо образование, често и с магистратураИмам познат и в БНБ завършил в чужбина магистратура финанси, ползва програмиране на работа във финансовите си анализи - работи за 2000 лв…Смисълът е, че има много длъжности в България като гореспоменатите с лошо заплащане на фона окачваните квалификации на кандидатите. В други области дори упоменатите 1800-2000 лв са мираж.
  —цитат от коментар 59 на vzt34526152


  Не че нещо,...... но ако пусна обява че търся служител в централа на банка на длъжност "експерт" дали няма да намеря додтатъчно квалифицирани кадри, желаещи да получават 2000лв.? И да ти кажа, че заплащането се определя от търсенето и предлагането...

 81. 81 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Средната заплата в ИТ сектора е достигнала 4857 лв" според едни адвокати прави "годишна сума от 64 468 евро на инженер в България". Толкоз за това писание.

 82. 82 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 173 Неутрално

  Нали оправихме ресторантите и туризма, с 9% ДДС и 90% на минимална заплата, всички "свободни" професии като фризьорки и козметички дават касови бележки, бакшите спряха да лъжат, че имат по 20 лева оборот на ден, дай сега да вземем още малко пари от редовните, дето никаква помощ не получават, че забогатяха и им завидяхме.
  —цитат от коментар 20 на fpyyh

  Лошото е, че много подобни професии: плочкаджии, шпакловчици, електротехници и т.н. и т.н. взимат чисто многократно повече от софтуерните инженери, но разликата е, че не плащат никакви данъци.

 83. 83 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Независимо от заплатите, в България качеството на много неща (от стоки до услуги) е изключително висока за предлаганото качество.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 84. 84 Профил на TM
  TM
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гражданин":Моето съседче в България/ в Габрово/ е джуниър-програмист и работи за малко над 100о лева на месец!Така , че най-вероятно масата от програмистите работят на суми под 2500 лева на месец!
  —цитат от коментар 28 на bat_plamen


  Моето съседче в България (в София) е вече тийм лидер и взима 6000 чиста заплата на месец. Момчето явно е кадърно, на 27-8 години е (няма дори 30). До скоро не беше тийм лидер, а пак взимаше 4+ чисто.

 85. 85 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#79] от "aaabbbccc":

  Вика му се пазар на това.
  В момента ножицата между тук и белия свят е все още доволно разтворена. А поради естеството на работата може да я вършиш буквално от вкъщи, да печелиш все едно си там, но да харчиш по местните ни цени. Дори можеш да си позволиш и лек дъмпинг, ако се наложи :) За този, който ти наема труда също е лесно, защото за разлика от физическото производство, софтуерното е безкрайно по-лесно преносимо. Не е като да трябва да правиш производствена линия, да калиброваш, да подвеждаш логистика и т.н.

 86. 86 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#77] от "vzt34526152":


  В България е кофти, защото само с ИТ може да имаш нормален живот. В чужбина като си завършиш там имаш възможности за нормален живот и каго банкер, и като брокер на ценни книжа, и в застраховането, и в маркетинга…изобщо в добри полета. В България дори в тези области ще мизерстваш. От не всеки става програмист, някои хора просто нямат такъв начин на мислене и това не ги прави по-нисши. За мен поне е страшно скучно да се занимаваш с кодове.
  —цитат от коментар 77 на vzt34526152


  В България е пълно с мизерстващи банкери...И да, хората, които не са програмисти не са по-нисши. Просто работата на програмистите е такава, че могат да продават труда на западни компании, си стоейки си в България. Е, невидимата ръка на пазара, дето я оплюват постоянно, поставя нещата по местата им. Когато се появи дефицит на кадри в другите области, тогава ще се вдигнат и там заплатите....
  Нали не сте забравили, че само преди 20 години инженерите у нас бяха много зле платени?

 87. 87 Профил на Лъв
  Лъв
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Каква е целта на статията? Да информира, че заплатите се вдигат и да си траят ИТтата за това че ги сапунисват да платят сметката на ГЕРБ?
  Много ясно, че няма да искат. Оправете си другите сектори преди да скубете ИТ.

 88. 88 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 345 Неутрално

  предполагам са малко тези които си заслужават парите над 4-5 000, но пък и от ползата от работата им трябва да зависи, защото ако създават игри, анимации, реклами и подобни неща , почти няма реален ефект върху икономиката, а просто се въртят едни пари....

 89. 89 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#86] от "lz73":

  Говорим за 90% от работещите във въпросните индустрии, а не за 10% висш ешелон във всяка от тях.

 90. 90 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Аргументът на финансовия министър Асен Василев е тъкмо този, че максималният осигурителен доход трябва да отразява ръста на средната заплата в страната
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  - Защо ли съм убеден, че този ръст трябва да е пряко обвързан не със средната заплата, а с максималната пенсия. Но не виждам да се увеличава "прагът" на пенсията - максималната пенсия си е закована на 1500лв...
  Значи, осигуряваш се на 3400лв, обаче получаваш 1500лв пенсия. Що?

  Обратните обратно в учебниците по психиатрия! Не на ЛГБТИК+ цензурата!
 91. 91 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  почти няма реален ефект върху икономиката, а просто се въртят едни пари...
  —цитат от коментар 88 на it4

  - Нали? Не е като да хванеш мотиката и да копаш, да копаш... че да живне... икономиката.

  Обратните обратно в учебниците по психиатрия! Не на ЛГБТИК+ цензурата!
 92. 92 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  предполагам са малко тези които си заслужават парите над 4-5 000, но пък и от ползата от работата им трябва да зависи, защото ако създават игри, анимации, реклами и подобни неща , почти няма реален ефект върху икономиката, а просто се въртят едни пари....
  —цитат от коментар 88 на it4


  значи ако произвеждаш нещо което хората искат да купуват и купуват, няма реален ефект върху икономиката? странно...

 93. 93 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#75] от "alabalko":

  Данък печалба + данък дивидент са общо 15% и се плашат върху пълната сума докато върху заплата се плашат 500лв за първите 3к + 10% върху цялата сума. Т.е за суми над 5к има по-голям смисъл да си изкараш парите през заплата и да не се занимаваш с фактури и глупости. Но понеже има маса хора ето умират да се циганят на дребно, обратното е масовото.

 94. 94 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  - Защо ли съм убеден, че този ръст трябва да е пряко обвързан не със средната заплата, а с максималната пенсия. Но не виждам да се увеличава "прагът" на пенсията - максималната пенсия си е закована на 1500лв...
  Значи, осигуряваш се на 3400лв, обаче получаваш 1500лв пенсия. Що?
  —цитат от коментар 90 на keen

  Защото първо вдигнаха таван на пенсиите миналата година и сега докараха до там да вдигнат МОД-а. Максималната пенсия ще скочи, но ще е след 20г, като отпаднат пенсионерите, които са вземали високи заплати през 90-те, и отделно военните заради категорията труд. Така програмистите ще получават повече. Но ако те не са се осигурили преди това по друг начин, с високите си доходи, значи няма да е добре.

 95. 95 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#75] от "alabalko":Данък печалба + данък дивидент са общо 15% и се плашат върху пълната сума докато върху заплата се плашат 500лв за първите 3к + 10% върху цялата сума. Т.е за суми над 5к има по-голям смисъл да си изкараш парите през заплата и да не се занимаваш с фактури и глупости. Но понеже има маса хора ето умират да се циганят на дребно, обратното е масовото.
  —цитат от коментар 93 на m17


  суми над 12х лв има смисъл да се изкарват през заплата, не над 5х. ЕООД-то е предимство, защото разходи могат да бъдат отчитани. Счетоводството може да поевтинее, ако ЕООД-тата са с една приходна и няколко разходни фактури на месец. Ще се намери някой да обере програмистите или самите фирми, които предлагат контракторски модел могат да имат счетоводни къщи, които дават за минимална цена воденето на фирма (за да не е без хич). Като е разход, ДДС-то пада. Това няма как да се случи, ако си служител. ДДС е 20%.

 96. 96 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  [quote#37:"Гражданин"]
  —цитат от коментар 44 на alabalko
  какво сравнявате качеството на хляба в Лидл у нас с хляба в Реве в Германия. Качеството на хляба, който пекат в България е едно и също. Защо? Защото Лидл купува огромни количества замразено тесто и го пече. Хлябът, който е със семената е произведен от тесто произведено в Германия и изпечено на място в магазина в България. И масово в Германия пекарните използват замразени продукти, които идват от огромни заводи или се изпичат на място или в града и след това разнос. Работата по правенето на хляб е много, всяка сутрин се става рано. Дори и в този случаи пекарни прибягват до брашно с ензими, за да им стават рецептите. Брашното е естествен продукт и ако е без ензими всяка партида има различни качества и пекарят трябва да се напасва. За знаещите немски : https://www.youtube.com/watch?v=81Ueu--ufTM [/quote]

  Качеството на хляба в България е ниско, защото има монопол в бизнеса със зърно. Зърното влагано в българския хляб е с качество за животни! Затова и хляба е с лошо качество. Т.е. качеството изобщо не зависи от пекари или крайни търговци. Опитай се да внесеш голямо количество зърно или брашно и виж, как ще те ударят едни "наши читави хора" през ръцете, че хляб няма да помиришеш повече.

  Ако не вярваш за качеството - при удобен случай вземи една пълнозърнеста питка 800 гр от REWE (фурната) и я сравни с произволен хляб от България. Ще усетиш веднага огромната разлика в качеството. В немския хляб се усеща структурата и вкъса веднага, докато българския хляб е безвкусен и като от трици правен. Живял съм дълго време в чужбина, знам какво пиша.

 97. 97 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "pro_bono":

  Доста неадекватно изказване. Много от програмистите са тук точно защото с програмистка заплата в западна Европа ще имат доста по-нисък стандарт на живот отколкото с програмистка заплата в България.

 98. 98 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#96] от "Гражданин":

  А докато живеех в чужбина и идвах тук в отпуск, много съм търсил свестен хляб, без значение от цената. Така и не намерих. Хляба в България е дотолкова боклук, че вече спрях да ям хляб.

 99. 99 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гражданин":

  Е то затова са пуснали най-голямата манипулация - средната работна заплата, реалният критерий е медианната. За сравнение в България среданта се бият в гърдите че е 1500 лв а медианната (това което полчуават масата хора) е я има я няма 900. Средната просто показва че има една шепа хора, които получават десетки пъти повече отколкото мнозинството.

 100. 100 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако не вярваш за качеството - при удобен случай вземи една пълнозърнеста питка 800 гр от REWE (фурната) и я сравни с произволен хляб от България. Ще усетиш веднага огромната разлика в качеството. В немския хляб се усеща структурата и вкъса веднага, докато българския хляб е безвкусен и като от трици правен. Живял съм дълго време в чужбина, знам какво пиша.
  —цитат от коментар 96 на Гражданин

  В България (почти) всичко, което Лидл пече на място е хладилен внос от Германия. Т.е. хлябът, който пекат в Германия и България е един и същ. Наскоро имаха проблем с доставките на кроасаните и бяха ги спряли от продажба. В Германия хлябът масово, не само Реве, а всичките вериги пекарни, всичките вериги магазини с пекарни, идват от заводи, които бълват замразена продукция, която се пече на място. В квартални пекарнички може да има местно направен хляб, но трябва да си видял пекарната да свети в 2-3 сутринта, когато месят хляба....иначе пак е от хлебозавода.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK