Управляващите обсъждат отпадане на туристическия данък за бежанците от Украйна

Управляващите обсъждат отпадане на туристическия данък за бежанците от Украйна

© ReutersОбсъжда се отпадане на туристическия данък за бежанците от Украйна, когато някой бежанец е регистриран като турист. Това обяви пред БНТ Илин Димитров, депутат от "Продължаваме промяната" и председател на Комисията по туризъм в Народното събрание.


Той посочи, че бизнесът е подкрепил сумата 40 лв. на човек на ден за заплащане на всеки хотелиер, който е приютил бежанец. Мярката се изработва в момента и ще бъде кризисна, временна и е въпрос на един-два дни да бъде разписана и качена на страницата на Министерството на туризма. Мярката ще бъде ретроактивна, ще има обратно действие, настанилите бежанци досега ще получат заплащане, планира се да действа около 3 месеца, уточни Димитров.


"Има организация всеки хотел да подава данни на страницата на Министерството на туризма, когато иска да участва. Мярката помага на 160 хил. души, които работят в сектора пряко, и на 250 хиляди, които работят непряко. Проверките не трябва да бъдат засилени, регламентът трябва да бъде ясен, стремежът е да няма злоупотреби. Приоритет е да се напълнят държавните бази и след това да се обърнем към бизнеса", допълни депутатът от управляващата партия.


"Ако искат да работят бежанците, ще могат да се настаняват по няколко направления - сезонна заетост до 3 месеца, ускорена процедура за получаване на статут на търсещ международна закрила - ще имат възможност да работят за 1 година, като, ако имат желание, може да се увеличи с още една година и третият вариант е да получат достъп до пазара на труда за 3 години в държавата, в която са приети. 90 процента от бежанците са жени и деца, 10% са възрастни мъже", каза още Илин Димитров.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK