Лъчезар Богданов: Европа най-сетне узря да инвестира в промяна на енергийните си доставки

Лъчезар Богданов: Европа най-сетне узря да инвестира в промяна на енергийните си доставки

© Цветелина Белутова, КапиталПовишаването на цените на природния газ и на петрола по борсите е не заради липсата на двете суровини или прекъсване на доставките, а защото брокерите търгуват страхове на спот пазарите. Пазарите ще се успокоят, ако войната спре, но Европа вече разбира какво е да си зависим от определени доставки и най-сетне ще инвестира в промяната на това, коментира пред "Нова телевизия" Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика. По-късно днес се очаква Европейската комисия да обсъжда тъкмо алтернативата на руския прироредн газ.


Икономистът посочи, че в момента Европа няма алтернатива на руския газ. Дългосрочно вече се вижда огромна политическа промяна, буквално за дни се срутиха някои аксиоми в западноевропейската политика, включително Германия обърна курса противно на твърденията, че големите кораби могат да завиват само бавно, отбелязва Богданов. Според него до есента на миналата година всички коментари за твърде голямата зависимост от един доставчик, който не е точно пазарен играч, са звучали като есета от научна конференция, на които всички леко се подсмихват, защото бизнесът си върви и няма нужда да се инвестира в промяна.


"Сега Европа ще инвестира в промяна. Сега Русия показа, че може 5 години да ти продава изгодно и на 6-ата да се разсипе", заключи той.
Той все пак добавя, че това не решава проблема с цените на енергийните суровини за следващия месец след като спотовата стойност на природния газ надхвърли 3300 евро за 1000 куб.м, но ще промени политиката на Европа за години напред, от което ще може да се възползва и България, дори и нищо да не направи за диверсификацията на доставките си.
Енергийният експерт Иван Хиновски добави, че Германия е сгрешила като е продала хранилището за газ на "Газпром", разчитайки на "Северен поток 2" да гарантира нужните количества. Самата тя сега спря одобрението на документацията на газопровода, а пък "Газпром" пълни това вече негово хранилище и ще го използва за натиск над Европа.


Цените на природния газ в момента, които убиват бизнеса, са тъкмо в резултат на дейността на "Газпром" чрез притежаваните от него хранилища в Европа, обясни той. "Това е отговор на икономическите санкции, което е убийствено за западните икономики. И Западът няма никакъв ход, защото е в плен на погрешни енергийни политики от много години", подчерта той.


Европа е пълна с терминали за втечнен газ, въпросът е, че има голямо търсене в Азия и много танкери транспортират суровината натам, а Европа е беззащитна, защото няма собствена флотилия. Танкерите са собственост на съответните търговци, коментира още Хиновски. Допълни, че 25-процентният дял на България в строящия се терминал за втечнен газ в Александруполис няма да е от особена полза, предвид че изграждането му се бави, но най-вече защото "Газпром" има голям дял в проекта, което отново поставя потребителите в зависимост от него.


Посочи, че за България е много важно да предоговори с "Газпром" доставките на природен газ, като "обърне" формулата на ценообразуването, и то се формира 80% от тръбен газ и 20% да зависи от цените на спот пазара. В момента е обратното и елементът на цените на спот пазарите бе включен тъкмо при последните преговори с "Газпром". Хиновски допълва, че себестойността на руския газ е около 40-50 евро при над 3 хил. евро на пазарите в момента. Той прогнозира и че през април регулираната цена за вътрешния пазар ще поскъпне с около 30% при 3.5% повишение за март.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK