Елена Йончева: Европрокуратурата не отрича да разследва сигнала, по който бе арестуван Борисов

Елена Йончева: Европрокуратурата не отрича да разследва сигнала, по който бе арестуван Борисов

© Юлия ЛазароваФактът, че до момента Европейската прокуратура не отрича, че разследва конкретния сигнал, е достатъчно ясен сигнал, коментира пред БНР евродепутатът Елена Йончева. След ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова представители на ГЕРБ твърдят, че премиерът Кирил Петков е излъгал, че европейското обвинение под ръководството на Лаура Кьовеши работи по този сигнал.


Според Йончева ще се разбере на по-късен етап защо Европейската прокуратура мълчи по случая. "Вероятно имат своите причини да не дават гласност. (...) Компетентността обаче на финала е на българския съд. Затова е много важно европрокуратурата да събере достатъчно доказателства, за да може съдът в България да се произнесе", посочи тя.


Тя съобщи, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура по случая, и подчерта, че европрокуратурата има право да провежда самостоятелно разследване чрез делегираните прокурори.
"Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата и вярвам, че доказателства ще бъдат събрани и ще бъдат представени в съда. Важното е българският съд да отсъди кое е право и кое - криво. (...) Това е първа стъпка и аз се надявам накрая истината да стигне до съда", допълни Йончева.


"Всичко тук, а и в Брюксел ще се наблюдава много внимателно. Социалистите и демократите в ЕП излезе с декларация по повод задържането на бившия премиер, в което се казва: "Сега очакваме правосъдието да даде светлина на всички сенчести афери през последните години, през които Борисов беше на власт. Справедливостта трябва да победи и да покаже на хората в България и в ЕС, че има нулева толерантност при злоупотреба с еврофондове." Колегите имат също достатъчно информация, а и аз съм във връзка с Европейската прокуратура. Надявам се съвсем скоро да получим повече информация."


През юни 2020 г. в публичното пространство изтекоха записи с глас на човек, напомнящ този на премиера Бойко Борисов. В тях се чува и реплика: "Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева", с глас, за който се твърди, че е на Борисов. През юли евродепутатът Елена Йончева обяви, че записът е автентичен. Тя се позова на анализ на американска лаборатория, която е потвърдила, че няма следи от монтаж по записа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK