Войната промени прогнозите на икономистите от "Уникредит" за годината

Войната промени прогнозите на икономистите от "Уникредит" за годината

© Велко АнгеловКонфликтът в Украйна наложи значителна промяна на перспективите пред икономиката в последния макроикономически анализ на експертите от "Уникредит Булбанк", съобщава институцията.


Техните очаквания са ефектът му върху цените на суровините и храните, както и допълнителните проблеми с работата на веригите за доставки да доведат до комбинация от слаб ръст на БВП и двуцифрена инфлация през 2022.

Отчитайки последиците от геополитическата ситуация, икономистите ревизират прогнозата си за растежа на реалния БВП за тази година до 1.4% от 3.6% и до 3.5% през следващата година от 4.3%, като повишават прогнозата си за средногодишната инфлация за 2022 до 13% от 6% преди това.

Анализаторите на банката прогнозират този ефект върху икономиката да започне да отшумява в началото на следващата година, когато може да се постигне ръст на реалния БВП, а инфлацията да се забави до около 3% към края на 2023 г.
Двуцифреният размер на инфлацията ще причини спад в търсенето на стоки и услуги от домакинствата, прогнозират експертите. Една от причините за това ще бъдат по-ниските темпове на покачване на пенсиите и заплатите в публичния сектор през тази година в сравнение рекордно високите темпове на растеж, отчетени през миналата година, които частично бяха провокирани и от парламентарните избори. Макар и в по-малка степен, ръстът на заплатите в частния сектор вероятно също ще се забави.

Същевременно цените на някои хранителни продукти се повишиха значително през последните месеци, а очакванията са цените на енергията да останат високи за продължителен период, тъй като рискът от спиране на доставките остава значителен на фона на продължаващия военен конфликт.


Въпреки това според икономистите стабилната финансова позиция на домакинствата ще смекчи част от негативния ефект върху потреблението на стоки и услуги. Консолидираният баланс на семейните финанси изглежда по-добре от когато и да било благодарение на нарастващите нетни финансови активи и ръста в цените на жилищата.
Същевременно експертите отчитат, че в момента домакинствата не са обременени с високи нива на дълг, който да ограничава потребителските им разходи както през годините след краха с цените на недвижимостите през 2008 г.

Това обаче не променя факта, че според съществуващите данни голяма част от населението в страната няма достъп до пари за посрещане на неотложни нужди (няма спестявания и достъп до кредити), което означава, че хората, които живеят от заплата до заплата, представляват доминиращата част от населението на страната.


За пазара на жилища икономистите на УниКредит Булбанк предвиждат охлаждане след бума през 2021 г., когато броят на сделките и цените на жилищата в най-предпочитаните локации отбелязаха двуцифрени ръстове.


Експертите на банката не смятат, че нарастващите лихвени проценти в еврозоната са сериозна заплаха за цените на жилищата в близко бъдеще, тъй като повишението на лихвените проценти от ЕЦБ ще бъде сравнително ограничено, а конкуренцията за нови кредитополучатели между банките вероятно ще продължи да оказва натиск за намаляване на лихвените проценти по ипотечните кредити.


Цените на суровините обаче вече оказаха ефект върху новостроящите се жилищни сгради. Повече за това четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK