Европейският потребителски център съветва какво да се прави при загубен багаж

Европейският потребителски център съветва какво да се прави при загубен багаж

© Георги КожухаровСъс затихването на пандемията и завръщането на апетита към пътешествия Европейският потребителски център напомня на туристите какви са възможностите им за действие, ако куфарът им не ги следва.


Ако още на съответното летище се окаже, че куфарът липсва или пък е повреден, е необходимо да се попълни специален протокол, където да се опише конкретният проблем.


Центърът посочва, че ако ако багажът липсва, то е нужно точно описание на съдържанието и доказване на стойността. Практиката сочи, че рядко се пазят касови бележки за принадлежности, купени преди години, но ако се налага да се пренесе вещ със сантиментална стойност, експертите съветват това да става в ръчния багаж. Да се предвиди списък с вещите, които са опаковани за път, е едно от решенията.
Друг проблем е, когато багажът ще пристигне на мястото на ваканцията с няколко дни закъснение. Ако собственикът междувременно е попълнил формуляр за изгубен багаж, обичайно авиокомпаниите са длъжни да дадат възможност на туриста за тяхна сметка да си купи неща от първа необходимост.


При липсващ багаж след рекламация на съответното гише на летището в срок от 7 дни трябва да се подаде жалба и до съответната авиокомпания. Ако до 21 дни куфарът не бъде намерен, трябва да се подаде нова жалба, защото след този срок той минава в графа "загубен" и потребителите могат да поискат компенсация съгласно Монреалската конвенция. Актуалният таван в компенсациите, който тя предвижда, е 1288 специални права на тираж (SDR), или около 1600 евро.


За дефект в куфара, проявил се преди качване на борда, авиокомпанията не носи отговорност. От потребителския център съветват куфарът да бъде огледан преди всяко пътуване и ако се установи проблем, рекламация да се направи пред самия магазин.


В неприятна ситуация като тази пътниците трябва да знаят, че това решение наистина им се полага. Разходите обаче трябва да бъдат в разумни граници, посочват от потребителския център. Негови експерти помагат при спорове за похарчените по тази линия суми и особено за вещи, които са купени в деня, в който е доставен и багажът.


Под "вещи от първа необходимост" обичайно се подразбират артикули за лична употреба като бельо, козметика и дрехи. Практиката сочи, че авиопревозвачите обичайно предлагат част от сумата за тях или комплект с козметика, като условията в отделните компании варират.


От центъра съветват при нужда от покупка на такива вещи преди това пътникът да се посъветва с екипа на съответната авиокомпания и освен това да пази всички бележки.


Центърът предоставят експресен съвет, свързан с правата на потребителите, а в случай на спор с превозвач от друга държава - членка на ЕС, Исландия или Норвегия, който не може да бъде решен самостоятелно, може да се изпрати оплакване. При него потребителският център поема преговорите с търговеца професионално без такса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK