Нинова ще смени цялото ръководство на "Кинтекс"

Нинова ще смени цялото ръководство на "Кинтекс"

© Георги КожухаровИнспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията е направил проверка на дейността на държавния оръжеен търговец "Кинтекс" ЕАД за 2021 г. Заключенията са за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор. Препоръките са за сигнализиране на компетентните органи, съобщава ведомството.


То е изпратило доклада на инспектората на прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова инспекция.


Министърът на икономиката Корнелия Нинова е наредила цялото ръководство на компанията да бъде сменено.
Подробности по откритите нарушения и дори имената на ръководството не се съобщават. Според сайта на създаденото през 1966 г. дружество изп. директор е Александър Михайлов. В съвета на директорите влизат Анита Великова, председател, Стефка Граматикова, Десислава Господинова-Христова и Васил Ризов.


За първите девет месеца на предходната година всички оръжейни фирми влошават резултатите си.


По-късно през деня Александър Михайлов обяви в своя позиция, че "категорично се противопоставя" на опита да бъде дискредитиран. Допълва и, че уважава правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които иска да работи. Какво още пише той в позицията си четете тук.


В началото на годината се разбра, че заради политическата криза в страната междуведомствената комисия, която дава или отказва износ на оръжие от страната, не е заседавала отдавна и с това са забавени редица решения.


В началото на месеца пък се разбра, че вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова дава заявка, че иска да увеличи правомощията си в сферата на търговията с оръжия, като получи последната дума за регистрацията на търговците и създаде възможност да участва в държавния орган, контролиращ сектора. Идеите са залегнали в депозирани миналата седмица в Народното събрание проектопромени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK