Нинова предлага да се обложи свръхпечалбата и на частните енергийни компании

Нинова предлага да се обложи свръхпечалбата и на частните енергийни компании

© Георги КожухаровВицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви пред депутатите от икономическата комисия, че ще бъде предложено да се обложат свръхпечалбите на енергийните дружества - частни и държавни. Тя обяви, че "ние ще предложим", като не се разбра дали има предвид партията си, министерството или правителството.


Посочи като аргумент това, че увеличаването на дивидента за държавните енергийни фирми поставя държавния и частния сектор в неравнопоставено положение. Не обясни как се дефинира понятието свръхпечалба, а депутатът от ГЕРБ Жечо Станков напомни, че такъв термин няма в законодателството и е добре въпросът да се консултира предварително с Европейската комисия. Допълни и че в Чехия имало такъв казус, при който се наложило държавата да върне на частните компании събрания допълнителен данък.


Корнелия Нинова съобщи отново, че във финансовото министерство се разработват различни варианти, включително се работи и по вариант за намаляване на ДДС, като каза, че са нужни разчети във връзка с ефектите върху приходната част на бюджета. Във вторник обаче министърът на финансите Асен Василев коментира пред журналисти, че не подкрепя намаляване на ставките на ДДС, който е основен приходоизточник за бюджета, защото обичайно това не се отразява на крайните цени и изникват спорове между браншовете. Заради това му изказване Василев бе критикуван днес от собствениците на заведения.
По данъчните мерки тя съобщи, че се предлага намаляване на ДДС на някои храни - хляб, плодове и зеленчуци, като се обсъжда включително и нулева ставка. Обсъжда се също и намаляване на акциза и ДДС на горива, ток, парно и вода, както и облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества.


Нинова предлага и за май да се запази помощта от 300 лв. на мегаватчас за бизнеса заради скъпия ток, а също и дефинирането на понятието енергийна бедност в законите и помощта за такива хора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK