"Булгаргаз" обяви, че България получава газ в момента от три доставчика

Людмил Йоцов, изп. директор на "Булгаргаз".

© Цветелина Белутова, Капитал

Людмил Йоцов, изп. директор на "Булгаргаз".След няколко дни на критики за неяснотата около цените и доставките на газ след като "Газпром експорт" прекрати доставките държавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви, че дори и България да е платила в рубли цената за съответния месец, това не е гаранция, че синьото гориво е щяло да бъде по-евтино от алтернативите.


Това се разбира от писмо до медиите на компанията след множество упреци от опозицията и бизнеса за мерките, които взема държавата.


В него се казва, че държавната компания е правила опит да разговаря с руската още преди спирането на газа, но от отсрещната страна не е проявен интерес. Заради това на 26 април са поискани оферти от търговци - български и от съседни страни за доставка като са получени 12 оферти. Част от тях са обявили, че не могат да доставят количества и са класирани седем оферти от три доставчика. Имена и количества не се посочват.
За април са купени количества и от борсовия пазар.


"Относно твърденията, че се използват посредници, следва да бъде уточнено, че и в създалата се ситуация, "Булгаргаз" ЕАД осигурява алтернативните количества природен газ чрез дружества - доставчици, каквото е и ООО "Газпром експорт", посочват от държавната компания. Уточняват, че обичайно производителите са отделни компании от доставчиците, с ясно разграничени дейности - по добив и производство, респективно търговия и доставка. "Количествата са осигурени от утвърдени компании, опериращи не само на българския и съседните газови пазари, с доказана добра търговска репутация и широко портфолио", се посочва съобщението без да се назовават имена.


От думите на енергийния министър Александър Николов вчера се разбра, че в момента доставчиците са два - гръцката държавна компания ДЕПА и частната "Мет Енерджи". За последната се знае, че е свързана с "Газпром експорт", а в ръководството й е бил настоящият директор на "Булгаргаз".

По повод твърденията на опозицията в лицето на ГЕРБ, че настоящата схема повишава цените, от "Булгаргаз" твърдят, че дори България да е платила поредната вноска в рубли, "то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени, предвид липсата на яснота за обменния курс и липсата на възможност на българската страна да осъществява контрол в процеса на превалутиране, заложен в предложението на ООО "Газпром експорт".

Допълва се, че разплащане в рубли би означавало то да бъде под контрола на руска финансова институция, а не на трета независима страна.


По-късно от "МЕТ Енерджи трейдинг България" ЕАД изпратиха съобщение, от което се вижда, че компанията е доставяла много по-високи количества газ извън България. За четирите месеца на година "МЕТ Груп" в Европа е доставила 20 млрд. куб. м, а в България - 115 млн. куб. м. на едро и 55 млн. куб. м на дребно. Топлофикациите и др. подобни дружества са ползвали 25 млн. куб. м.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK