Строят се повече къщи и по-малко кооперации, обяви статистическият институт

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Има още много жилищни сгради за довършване и въвеждане в експлоатация. На бас, че поне половината от тях скоро няма да имат АКТ16 ! Може и никога.

 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1865 Любопитно

  С една дума, богатите стават по-богати...

  https://www.youtube.com/watch?v=aU5J2qRrpC4
 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Трябва да отпаднат разрешителните. Стига бюрокрация и корупция. Цените са непосилни заради тях.

 4. 4 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Живота в собствена къща не може да се сравни и с най-луксозния апартамент.

 5. 5 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 261 Неутрално

  С една дума, богатите стават по-богати...
  —цитат от коментар 2 на georgievb


  Не е така. Колкото и да си богат повече от една-две къщи не ти трябват. Тука става дума за новозабогатяли покрай "кризата". От енергийния бранш/здравеопазавне се източват незнайни милиари всяка година под зоркото око на Киро-инфлацията. По телевизора говори за трудни времена ама той обслужи доста "бизнесмени" със свръхпечалби покрай тия харчове.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5647 Неутрално

  Очаквано

 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#4] от "pro_bono":

  Друг фактор е, че като живееш с много хора в една сграда е нужен един идиот да забрави печката пусната, за да изгори целия блок или поне да бъде повреден достатъчно, че хората да останат бездомни за месеци и дори години :)))

  Къщата като рухне.. Земята под нея е твоя... Можеш да вземеш една каравана или да вдигнеш една колиба временно докато я постройш отново.. Можеш да имаш собствена градина, да гледаш животни и да не си напълно зависим от системата.. Можеш да си инсталираш соларни панели на покрива и лятото тока да ти е почти безплатен..

  Има толкова много плюсове да имаш собствен дом.. Най малкото психологически, не се чувстваш като затворник, връщащ се от работа в своята кутия за обувки в небето.. Бруталистичния дизайн на новите сгради блокове е подтискащ и грозен.. Как да го видиш този апартамент като дом ? Как да видиш човешките същества като човешки същества като някои пак си остави боклука пред вратата или долу ??

 8. 8 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#4] от "pro_bono":Друг фактор е, че като живееш с много хора в една сграда е нужен един идиот да забрави печката пусната, за да изгори целия блок или поне да бъде повреден достатъчно, че хората да останат бездомни за месеци и дори години :)))Къщата като рухне.. Земята под нея е твоя... Можеш да вземеш една каравана или да вдигнеш една колиба временно докато я постройш отново.. Можеш да имаш собствена градина, да гледаш животни и да не си напълно зависим от системата.. Можеш да си инсталираш соларни панели на покрива и лятото тока да ти е почти безплатен.. Има толкова много плюсове да имаш собствен дом.. Най малкото психологически, не се чувстваш като затворник, връщащ се от работа в своята кутия за обувки в небето.. Бруталистичния дизайн на новите сгради блокове е подтискащ и грозен.. Как да го видиш този апартамент като дом ? Как да видиш човешките същества като човешки същества като някои пак си остави боклука пред вратата или долу ??
  —цитат от коментар 7 на Ramon Asvalda


  Ти хубаво ще живееш в къщата на село, а възможностите за професионална реализация в селото как ги виждаш? Иначе за пенсионери ок въпреки, че на пенсионерите вече им трябват и някои медицински услуги, които в селото пак са кът.

  То не може хем к*ра в г*за, хем душата в рая ... има причина, градовете да привличат работоспособното население, откъдето и престрояването.

 9. 9 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  А в строенето на повее къщи смея да се съмнявам, защото строежа на къща е доста скъп процес. Могат да си го позволят само заможните. За нова къща на село трябват стотина хиляди евра, а за къща в града много повече. То само терена в града е няколко стотин хиляди.

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#8] от "пРезидента!":

  Което е и пропуск от страна на държавата, ако си хоум офис, няма нужда да си в голям град, редно е държавата да помисли върху това, като един начин да спре пренаселването в няколко големи града, за сметка на останалите. България има плачеща нужда от децентрализация.

 11. 11 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#8] от "пРезидента!":Което е и пропуск от страна на държавата, ако си хоум офис, няма нужда да си в голям град, редно е държавата да помисли върху това, като един начин да спре пренаселването в няколко големи града, за сметка на останалите. България има плачеща нужда от децентрализация.
  —цитат от коментар 10 на chepokalipsis


  Само с хоум офис не става. И тук говоря от дългогодишен опит. Като изнасяне на целия офис е вариант, но само ако всички работещи в изнесения офиса са съгласни. А това хич не е лесно, защото освен работата, хората си имат и личен живот, интереси, деца, родители, приятели и т.н. ...

  Дали предимствата на градовете някога ще намалеят значително, не е ясно. Зависи много от възможностите за транспорта. Сега, засега, селата си остават по-скоро за по-възрастната част от населението и за малцина, които намират там препитание. Инвестицията в нова къща на село не е удачна, без наличието на сериозен бизнес на място.

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#8] от "пРезидента!":

  Градът както предлага възможностти, така и ги отнема, защото всички изкарани пари в повече ще ги дадеш после да се опитваш да поправиш здравето си :))

  Не е здравословно да живееш в един град нито физически, нито психологически, а и се излагаш на повече риск от инциденти :)) Тоест ако трябва да направиш компромис.. Ще живееш близо до град и да ще плащаш малко повече за бензин.. Но ще спестиш много после във втората половина от твоя живот като качество :)) А и не всички обичат да са заобиколени от хора 24/7..

  Впрочем апартаментите в никакъв случай не са евтини също, а получаваш в пъти по малко отколкото ако си вдигнеш къща..

 13. 13 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ramon Asvalda":

  Праб си наслаждавам се на същото ллюс Липа мирише божествено.
  Някъде бях писал че трябва само Безплатна Енергия и ставаш Независим,
  Можеш да биеш Сонда за Вода и когато Енергията не те бърка Държавата не може да те докопа почти за нищо.
  Е свободата си има Цена и Отговорност.
  Цената е че всяко Пиронче и Болче ще платиш само ти.
  Разходите за Къща са впечатляващи особено за Отопление.
  И никога няма Край винаги нещо се Кове и поправя ако не Вътре Отвън.
  А Отговорноста е пред всяка Божа Кравичка Охльов или Котка да има къде да сере и да Пасе трева.
  Заобиколен малко като Фермерът от Нарита от Супер Дупер Хипер Кооперацйи без Прави ъгли.
  Всеки който си даде Къщата за Сътворението на подобни Шедьоври после е идвал при мен в Двора под Липата и е казвал че жестоко съжалява за своята простотия и лакомия.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 14. 14 Профил на
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#10] от "chepokalipsis":

  Така е. В държава, където между третия и четвъртия по големина град няма директна жп връзка, столицата точи държавни и европейски средства за метро, щото шопите ги мързи да си оправят наземния транспорт. Голяма беда е тая София.

 15. 15 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 1543 Весело

  На снимката се вижда част от "Ивицата газа", която пре продава на цени >2000 Евро/м2 ;-)

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 16. 16 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#8] от "пРезидента!":Градът както предлага възможностти, така и ги отнема, защото всички изкарани пари в повече ще ги дадеш после да се опитваш да поправиш здравето си :))Не е здравословно да живееш в един град нито физически, нито психологически, а и се излагаш на повече риск от инциденти :)) Тоест ако трябва да направиш компромис.. Ще живееш близо до град и да ще плащаш малко повече за бензин.. Но ще спестиш много после във втората половина от твоя живот като качество :)) А и не всички обичат да са заобиколени от хора 24/7..Впрочем апартаментите в никакъв случай не са евтини също, а получаваш в пъти по малко отколкото ако си вдигнеш къща..
  —цитат от коментар 12 на Ramon Asvalda


  Затова писах горе "То не може хем к*ра в г*за, хем душата в рая ... ".

  Всеки иска в собствено имение, с басейн и тенис корт, но в крайна сметка, като теглиш чертата, голямата маса не може да си позволи живот извън града. Да не говорим, че по селата няма една клавиатура откъде да си купиш.

 17. 17 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#10] от "chepokalipsis":Така е. В държава, където между третия и четвъртия по големина град няма директна жп връзка, столицата точи държавни и европейски средства за метро, щото шопите ги мързи да си оправят наземния транспорт. Голяма беда е тая София.
  —цитат от коментар 14 на


  Именно! Без удачен транспорт и без децентрализация, животът извън града ще е невъзможен още много години. Имаше проект за преместване на държавна администрация извън София. И какво стана ... умря! Персонала не ще да напусне столицата. Децата на училище къде? А на курсове или в университет къде? А болници? Услуги, търговска мрежа и т.н. ...

 18. 18 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Отново спорове София срещу Провинция. А вчера НСИ съобщи, че София се е стопила с 600 души през 2021, а само 20 града, половината от които на морето са се увеличили с по 10-20 души всеки. Нали софиянци се местеха на село, а какво излиза - че са емигрирали в чужбина. :)

 19. 19 Профил на
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#18] от "vzt34526152":

  Никой не води никакъв спор. Шопите нямат абсолютно никакъв довод ЗА централизацията, освен, че и без друго порутеният им град съвсем ще заприлича на Могадишу.

 20. 20 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#17] от "пРезидента!":

  За да се ориентират все повече хора към малките населени места са нужни две неща: добра транспортна мрежа и добри болнични заведения. Всичко друго ще се подреди само (благодарение на "невидимата ръка на пазара"). Като има търсене и магазини ще се появят, и нивото на училищата ще се вдигне, като има родители, които са заинтересовани децата им да учат повече.

 21. 21 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#5] от "kkl38598034":

  брей тоя Киро, колко години вече дига инфлацията :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 22. 22 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#18] от "vzt34526152":

  Ъхъм, избягали са от режима “Борисов”.
  Абе остана ли барем една бабичка, верваща на НСИ?

 23. 23 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#14] от " ":


  Дабеда, затова всеки трети простак от прованса идва тук, щото е кофти…

 24. 24 Профил на
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#23] от "Toshko Afrikanski":

  Идва, щото има работа. А има работа, щото държавата е централизирана по съветски модел. Не е, щото градът е много чист и подреден. Капиш?!

 25. 25 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Къща освен в София и села може да се строи и в градчета. А в тях си има поликлиника, училища, ресторанти...Който може да кара на работа от разстояние да действа

 26. 26 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#17] от "пРезидента!":За да се ориентират все повече хора към малките населени места са нужни две неща: добра транспортна мрежа и добри болнични заведения. Всичко друго ще се подреди само (благодарение на "невидимата ръка на пазара"). Като има търсене и магазини ще се появят, и нивото на училищата ще се вдигне, като има родители, които са заинтересовани децата им да учат повече.
  —цитат от коментар 20 на Smile


  Транспорт и медицински услуги са неща, които се финансират главно от държавни институции. А те няма как да оправдаят голяма инвестиция в произволно "голо поле". Още по-големият проблем е, че тази инвестиция не е еднократна, а ще иска след това и поддръжка. Няма как да стане това! Т.е. на практика всичко зависи от частния бизнес - държавата следва населението и парите, не обратно, защото държавата се финансира от бизнеса, не обратно.

  Начин, бързо да се възстанови населението в даден район, реално няма. Най-лесният и бърз е с инвестиция от ЕС. Но чуждия бизнес се отказа да инвестира в България заради прекалената корупция по горните етажи. Нормален бизнес не вирее в така среда.

 27. 27 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 507 Неутрално

  След пандемията моделът и представите на хората за нормален живот се промени. Все повече хора предпочитат да живеят в къща, отколкото в апартамент. Тази тенденция малко по малко ще променя и имотния пазар.

 28. 28 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  След пандемията моделът и представите на хората за нормален живот се промени. Все повече хора предпочитат да живеят в къща, отколкото в апартамент. Тази тенденция малко по малко ще променя и имотния пазар.
  —цитат от коментар 27 на soldierism


  След пандемията се промениха само мечтите, не и възможностите за инвестиция. Освен това пандемията свърши, а с нея и острата нужда ;-)

  Някои граждани си купиха и къщи на село, но когато установят, какви разходи за поддръжка са нужни, тези имоти пак ще излязат на пазара :-)

 29. 29 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#28] от "пРезидента!":

  Който е видял какво е да живееш в къща, после трудно ще се върне пак в апартамент. Да, нужна е непрекъсната поддръжка на една къща, но не е чак такава драма - повече труд се иска, но спокойствието е незаменимо.

 30. 30 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  [quote#5:"kkl38598034"][/quote]

  Брей, всяка година под негово око?! Аха, ами той няма и 1 година да е на власт, бе Мунчо? Като лъжеш, дай поне по-реалистично.

 31. 31 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Лошо няма за къща, който има половин милион евро поне за да е горе-долу в София. Останалите мераклии за къща ще се разминат само с 200-250 хилядите евро и останалите 200К за гориво и компенсация че ще пътуват 1 час до работа и 1 час обратно. Дай Боже всекиму!

  ... с двеста...
 32. 32 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Така трябва да бъде! Къщите са много по-добре от всякакви кооперации!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 33. 33 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#28] от "пРезидента!":Който е видял какво е да живееш в къща, после трудно ще се върне пак в апартамент. Да, нужна е непрекъсната поддръжка на една къща, но не е чак такава драма - повече труд се иска, но спокойствието е незаменимо.
  —цитат от коментар 29 на Smile


  Ще се опитам още веднъж да потвърдя написаното от теб, но и да ти обърна внимание, че това е недостижим начин на живот за широката маса. Теорията е едно, практиката друго.

  Ако си независим, здрав човек в достатъчно млада възраст, без грижи за други хора и с някакъв достатъчен, сигурен, постоянен доход, рента или пенсия, да, тогава можеш да се изнесеш на спокойствие извън града. За ранните, заможни пенсионери е опция, да. Но за всеки, който не съществува само за да скучае и да си гледа кефа, имот извън града не е вариант. Едно е да имаш училище, ресторант, банка, болница и т.н. на две пресечки, друго е да трябва да пътуваш с личен автомобил час (или пеша с влак 2 часа) до най-близката дестинация. То само горивото ти е поне 40 лв натам и обратно. Не става както го мислиш. То ако ставаше, София нямаше да е 2 милиона ;-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK