"Уестингхаус" планира да изгради хранилище за геотермална енергия в България

Иван Андреев, изп. директор на БЕХ

© Юлия Лазарова

Иван Андреев, изп. директор на БЕХАмериканската компания, специализирана в ядрената енергетиката, "Уестингхаус" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписаха меморандум за разбирателство, който предвижда изграждането в България на хранилище за геотермална енергия с капацитет 2 гигавата. Това съобщава изданието Energy storage news.


С идването на това правителство все по-често се говори за проучване на възможностите за използване в бита и производството на геотермална енергия, като в Националния план за възстановяване и устойчивост е заложено и финансиране на такива проучвания и проекти.


То допълва, че на 5 май базирана в Пенсилвания компания и БЕХ са обявили, че приемат предложения за инсталирането на две хранилища, които да имат общо 2 гигавата капацитет. Холдингът не е оповестявал информация за това.
Според изданието "Уестингхаус" има разработена собствена технология за такива съоръжения, като в партньорство с базираната в Охайо Echogen Power Systems се опитва да отговори на търсенето на системи за дълго съхранение на енергия. Втората компания също се занимава с решения, свързани със съхранението на електротермална енергия. Изданието, което цитира прессъобщение от самата компания, допълва, че хранилището ще помогне на България да подобри устойчивостта на електрическата си мрежа и да интегрира в нея още ВЕИ.


Иван Андреев, изп. директор на БЕХ, е цитиран да казва, че надеждността и достъпността на енергийните системи, базирани на различни енергийни източници като вятър и слънце, може да зависи от способността да се съхраняват големи количества генерирана евтина енергия за дълги периоди.


По думите му мащабното внедряване на подобни системи за дълго съхранение на енергия с ползите, които тази технология носи, може значително да намали общите разходи за бъдещи системи, генериращи чиста енергия от възобновяеми източници.


Самата "Уестингхаус" не разкрива детайли за технологията си, но предишни нейни презентации дават основания да се смята, че в нея се използват бетон и петрол, посочва изданието. То припомня, че това е вторият голям ход за съхранение на енергия от България за една седмица от страна на американската компания.


Тя също така подписа меморандум за разбирателство с енергийната компания AES за разработване на 100 MW слънчева фотоволтаична система със система за съхранение на енергия от батерии и самостоятелна 80 MWh BESS близо до София.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK