България ще получава пълния обем азерски газ от 1 юли, обяви премиерът

Премиерът Петков участва в парламентарния контрол днес.

© Юлия Лазарова

Премиерът Петков участва в парламентарния контрол днес.България ще започне да получава целия азерски газ от 1 юли, а цената на газа за юни ще е по-ниска, отколкото е била през април. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на парламентарния контрол.


По думите му държавата е компенсирала бизнеса за високите цени на тока с 4.1 млрд. лв. и е успяла да задържи непроменена цената за битовите потребители от октомври досега.


Петков изреди как са се променяли "ужасните" цени за бизнеса в резултат на намесата на държавата: октомври 2021 г. - 258 лв.
ноември - 298 лв.
декември - 300 лв.
януари - 232 лв.
февруари - 231 лв.
март - 261 лв.
април - 224 лв.
Премиерът изреди и другите мерки в подкрепа на най-бедните слоеве на населението - увеличението на минималната заплата и обезщетението за безработица, на детските надбавки, отпадането на таксите за ясли и детски градини, великденската добавка за пенсионерите.
Най-вероятно ковид-добавките от 60 лв. ще останат трайно в пенсиите, подчерта Петков.


В отговор на реплика, че в семействата "мирише на бедност" добави, че това е така заради продължавалата с години корупция и изрази увереност, че предприетите от кабинета мерки за ограничаване на въздействието на войната и световната криза, са най-правилните. Добави, че опозицията в лицето на ГЕРБ не призовава към избори точно сега, защото не би могла да се справи с проблемите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK