Цените на някои храни на едро за пръв път от много време леко спадат

архивен кадър

© Лили Тоушек

архивен кадърИндексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица се понижи с 1.14 процента до 2197 пункта. Седмичният индекс спада за пръв път от октомври миналата година, когато беше на нива от около 1630 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирани от БТА.


От началото на годината индексът е прибавил близо 19.5 процента към стойността си. Преди година нивото бе с 33% по-ниска.


През седмицата поевтиняват оранжерийните домати със 7 на сто до 4.15 лв. за кг, оранжерийните краставици спадна с 18% до 2.92 лв. за кг. Картофите поскъпват със 7.6% до 0.96 лв. за кг.
Ягодите се продават по 4.64 лв за кг на едро.


Кравето сирене поскъпва с 3.3 на сто до 9.50 лв. за кг, кашкавалът тип "Витоша" прибавя 3.4 на сто и се продава по 15.09 лв. за кг, олиото продължава за поскъпва, като за седмица добавя 1.8 на сто и се търгува средно по 5.14 лв. за л.


Сред поскъпващите са още пилешкото месо, което добавя 2.2 % и се търгува средно по 5.70 лв. за кг. Захарта прибавя 2.9 % до 2.10 лв. за кг.


Маслото от 125 г леко поевтинява - с 3.3% до 2.62 лв. Брашно тип "500" поевтинява с 4.1 % и се търгува по 1.39 лв. за кг, оризът - с 1.9 % до 2.63 лв. за кг, а яйцата - с 1 ст. до 0.27 лв. за брой.


На Софийска стокова борса (ССБ) котировките през седмицата са единствено от страна на купувачите - хлебна пшеница в големи количества се търси на 635 лв./тон, фуражна - на 615 лв./тон, а за царевица имаше "купува" на начална цена от 450 лв./тон. Всички цени са без ДДС. На ССБ от началото на април през процедура по закона за обществените поръчки се търсят 1.215 млн. тона хлебна пшеница и 73 хил. тона фуражна пшеница.


След период на преобладаващ спад на цените в началото на май, тази седмица основните зърнени контракти в световен мащаб отново отиват в посока нагоре. Опасенията на участниците в зърнената търговия от нарастване на политическото напрежение в света, в комбинация с неблагоприятни агрометеорологични условия явно поставят под въпрос предстоящите добиви, посочват анализаторите на Софийската стокова борса. В доклад на Министерство на земеделието на САЩ оценката за световните добиви и на пшеница, и на царевица е намалена, а войната добавя към проблемите, тъй като и двете страни са лидери в производството и износа на двете култури, посочват от ССБ.


Пшеницата в САЩ тази седмица поскъпна с 42 долара до 477 долара за тон, тази във Франция добави 12 евро до 408 евро за тон, а в Украйна отново остана на старата цена от 390 долара за тон. Руската пшеница възвърна част от загубите и се предлага на 380 долара за тон.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK