Галопира ли инфлацията

Галопира ли инфлацията

© Велко АнгеловПрез последната половин година упорито си пробива път фразата "галопираща инфлация". Употребява се не само от политици от опозицията в стремежа им да уличат управляващите в несправяне с проблемите, но и от представители на бизнеса, които настояват за правителствена помощ с този аргумент. Фразата отразява и общественото "усещане за инфлация", което неизменно е по-голямо от това, което отчита статистиката. В същото време ръстът на заплатите, макар е в редица сфери недостигащи нивата, които заетите в тях очакват, също може да се каже, че галопира, дори по-бързо.


Инфлацията е висока, но такъв термин - галопираща инфлация, в икономиката няма, коментира пред "Дневник" Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. "Няма как да е икономически. Това е социално-политически термин, за да покаже, че инфлацията бяга като кон", допълни той.

Националният статистически институт не ползва термини като "галопираща инфлация" и "хиперинфлация", които са динамични и, в много случаи, субективни понятия. Ние изчисляваме индекси на потребителските цени на месечна или годишна база, но нашата роля не е да интерпретираме и етикетираме икономическите процеси. Това е в сферата на дейност на макроикономистите, посочват от института пред "Дневник".

"За галопираща инфлация говорим, ако расте със седмици, а не с месеци", коментира преди време в телевизионно интервю депутатът от БСП Румен Гечев, министър на икономиката в кабинета "Виденов", а освен това и настоящ преподавател в УНСС.


Икономистът и депутат от "Демократична България" Георги Ганев също отбелязва, че в последно време в България започна масова употреба на фразата "галопираща инфлация". В своя публикация в изданието "Форбс" той защитава тезата, че галопирането, когато се говори за стопански показатели, може да е налице и при инфлация под 2% както и когато е 20%. Причината е, че не става дума просто за темпа на нарастване, а за означаване на процес, "който продължава да се поддържа поради вече набрана­та скорост, независимо колко е тя". Освен това допълва, че същевременно никой не говори за галопиращи доходи.
Имаме безкрайно висока инфлация спрямо това, което беше преди, но ръстът на доходите - включително и на пенсиите, в България през последните години изпреварва значително този на инфлацията. Ето какво показват данните на Националния статистически институт за последната година.


Тъкмо повишаването на доходите и помощите, които и в момента готвят управляващите, са фактори, които стимулират потреблението, а от там и инфлацията. Друг фактор, който също се очаква да окаже ефект в тази посока са харчовете, които ще дойдат по линия на проекти, финансиране от ЕС по линия на националния план за възстановяване и устойчивост.


Данните на Националния статистически институт показват как нарастват средната брутна работна заплата и инфлацията през последната година и през първото тримесечие на тази. Ръстът е спрямо съответния месец на предходната година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK