Правителството компенсира бизнеса с 80% от повишението на цената на тока над 200 лв. (обновена)

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаПравителството е предложило компенсации на бизнеса за май заради високите цени на електроенергията - 80% от повишението на цената на тока над 200 лв. за мегаватчас, без таван. Това обяви министър-председателят Кирил Петков на пресконференция в Министерския съвет след среща с представители на работодателските организации и синдикатите, на която е била обсъдена схемата за компенсации на бизнеса за май, както и законодателни предложения за дългосрочно компенсиране.


Преди срещата от информационната служба на правителството изпратиха съобщение до медиите, в което кабинетът предлагаше 85% компенсация на повишението на цената на тока над 225 лв. за мегаватчас.


По текущи данни от Българската народна банка (БНБ) това означава според правителството, че през май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв. за мегаватчас, което е повече от изплащаните до момента от държавата, допълват от правителството. Досегашният под, над който се компенсираше цената на тока, беше 185 лева.
"Обсъдихме реалните компенсации за бизнеса за май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около компенсации за май и юни за всичко над 200 лева" за мегаватчас, отбеляза Кирил Петков.


По думите на премиера това давало възможност на бизнеса да няма притеснения за май и юни. "Едновременно с това се договорихме, че цените за май за газа, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата", допълни той.


От своя страна работодателите успокоиха "всички български предприемачи, всички работещи и всички онези, които искат цените на тока да не се покачват, а да се покачват възможностите на хората да бъдат по-платежоспособни", като изтъкнаха, че са имали "ползотворен диалог" с правителството.

По-рано по отношение на цените на газа от пресцентъра на кабинета посочиха, че са подсигурили необходимите количества газ както за бизнеса, така и за обществения доставчик "Булгаргаз". Цената, която беше постигната за май, е с 14.3% по-висока от април. Така цената за гражданите и за бизнеса за май спрямо април ще е същата, както преди "Газпром" да спре доставките за България.


Кирил Петков увери, че азерският газ ще потече в пълните си количества към България от 1 юли, независимо кога ще бъде завършена газовата връзка с Гърция (интерконектора).


Правителството, работодателските организации и синдикатите са се договорили и за дългосрочни мерки чрез законодателни промени, по-конкретно - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на тока, за финансиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", откъдето да се изплащат "свръхпечалби" от дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ), както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.


Освен Кирил Петков в срещата с бизнеса и синдикатите са участвали заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK