Работодателските организации отменят протеста в сряда, но остават в готовност

Работодателските организации отменят протеста в сряда, но остават в готовност

© Георги КожухаровРаботодателските организации и синдикатите отменят големия протест, който бяха насрочили за сряда (18 май), но остават в протестна готовност и той може да бъде проведен на по-късна дата, защото "имаме едно тръпчиво усещане, че обещаното от правителството няма да се случи". Това предупредиха техни представители на пресконференция след срещата им по-рано днес с премиера и министрите на финансите и на енергетиката и обвързаха провеждането на евентуални протести и със ситуацията с превозвачите, които ще поставят исканията си във вторник на среща при Кирил Петков.


"Искам да видя дали това, което беше обещано на срещата с правителството, ще се случи. Преди няколко месеца пак имахме срещи и обещания, но досега нищо не се случи. Имаме тръпчиво усещане, че може пак да не се случат нещата", подчерта председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев и допълни, че по изчисления на работодателските организации, ако протестът на 18 май се беше състоял, на него е щяло да има над 30 000 души.


Правителството компенсира бизнеса с 80% от повишението на цената на тока над 200 лв.
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отбеляза, че към момента исканията на работодателите за цената на тока за май и юни, както и в средносрочен план, а и за цената на газа, ги смятат за изпълнени и затова "един мащабен протест за цената на тока и природния газ не би бил основателен".


От своя страна председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев уточни, че утре в 15 часа представители на превозвачите ще имат среща при премиера, посветена на проблемите в сектора и исканията на транспортния бранш. Ако не се стигне до изпълняване на исканията на транспортния бранш, както и тези на строителната камара и минно-геоложката камара, отмененият протест на работодателите и синдикатите може да се проведе на по-късна дата. Засега насроченият отпреди дни протест на превозвачите в София остава за сряда. Към него ще се присъединят и работещите в градския транспорт в София.


По думите на Домусчиев разчетите им за цената на електроенергията показвали, че свръхпечалбите на електроцентралите били напълно достатъчни за компенсиране на индустрията с договореното днес между правителството, работодателските организации и профсъюзите. "От друга страна, не забравяйте, че увеличените приходи от ДДС и акцизи в бюджета се дължат и на високите цени на тока. Виждате откъде идват тези големи приходи и самият износ на ток. Така че малък процент отива за компенсации. Те не идват от парите за пенсионерите. Това е пълен популизъм", настоя шефът на КРИБ.


На пресконференцията в БТА присъстваха и представители на синдикатите. Тодор Капитанов от КНСБ заяви, че и те оставали в готовност за протест. "Въпреки днешните разбирателства и предложените механизми КНСБ е и ще остане в протестна готовност, ако всички тези мерки не се отразят в цените на стоките и услугите за българските граждани. Инфлацията изяде повишенията на минималната работна заплата, така че КНСБ ще настоява за повишаване на минималната заплата", подчерта той.


Председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов настоя, че "лицемерието е хубаво да има някакви граници", критикувайки управляващите, че част от тях, докато не са били в управлението, са организирали протести, но след като "насядаха на управляващите столове", са си променили позицията и сега са против протестите.


В отговор на въпрос при какви нива на тока бизнесът ще може да ги плаща сам Митрев увери, че никой предприемач не желаел компенсации и помощи от държавата. "Системата се бъгна в цяла Европа. Компенсациите не са ни необходими, ако отразяват реалната цена на тока. Тази система, която е в момента, когато 80% от тока се търгува за ден напред, това е спекулативна цена, затова сме предложили тази схема, но не искаме тя да е дългосрочна", коментира Митрев и увери, че никоя от работодателските организации не търсела политически елемент в исканията си, "тук говорим за икономика". По думите му всички те искали спокойствие и предвидимост за всеки български гражданин, "какъв Кремъл, какъв Бял дом, ние живеем в България, искаме държавата да ни остави да се развиваме".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK