Ръстът на икономиката до края на март е 4.5%, сочат експресните данни

Според финансовия министър Асен Василев ръстът на икономиката се дължи на завършването на процеса на възстановяване след ковид пандемията и по-ниските от международните цени на енергията, на което пък се дължи ръстът на износа.

© Юлия Лазарова

Според финансовия министър Асен Василев ръстът на икономиката се дължи на завършването на процеса на възстановяване след ковид пандемията и по-ниските от международните цени на енергията, на което пък се дължи ръстът на износа.През първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 4.5% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 1.0% спрямо четвърто тримесечие на 2021 г. според експресната оценка на Националния статистически институт.


Тази оценка се основава на предварителни налични към момента данни и представя най-ранната картина на икономиката във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие с уговорката, че информацията, на която се основават, е ограничена и непълна.


Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2022 г. БВП в номинално изражение достига 30.4 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 25.856 млрд. лв.
По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 86.5%, което в стойностно изражение възлиза на 26.311 млрд. лв. През първото тримесечие на 2022 г. бруто капиталообразуването е 4.812.9 млрд. лв. и заема 15.9% относителен дял в БВП.


Външнотърговското салдо е отрицателно като износът на стоки и услуги се увеличава с 11.8% годишно, а
вносът - с 13.6%.


Вчера Европейската комисия в пролетната си прогноза обяви, че очаква ръстът на икономиката на България през настоящата година да е два пъти по-малък от миналогодишния - 2.1% спрямо 4.2%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK