Управляващите ще индексират обществените поръчки заради инфлацията

Гроздан Караджов

© Георги Кожухаров

Гроздан КараджовПромяна в Закона за обществените поръчки, внесена от депутати от управляващото мнозинство, предвижда договори за обществени поръчки, сключени в месеците с ускорено поскъпване на суровините и енергоносителите, да бъдат индексирани. Така ще се отпушат поръчки, които не могат да бъдат изпълнени заради намалялото заради ковид - кризата предлагане на метали, дървесина, петрол и рафинирани нефтопродукти, природен газ и енергийни суровини и нарушаването на каналите за доставки след като през февруари Русия нападна Украйна.


Днес проектът беше обсъден на първо четене в ресорната парламентарна комисия.


Законопроектът предвижда методиката, по която ще стане индексацията, да бъде изготвена от изпълнителната власт и затова вносителите не се ангажират как проектът ще се отрази на държавния бюджет.
На заседанието се разбра, че проект на такава методика вече е подготвен в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в сътрудничество с Министерството на финансите.

Той предвижда за начална дата на инфлационните процеси да се счита 31 декември 2020 г., а на корекции да подлежат цени на дейности, фактурирани след 30 юни 2021 г. Предлага се корекцията да не надхвърля 15% от първоначалната стойност на договора. Няма да се индексират вече изпълнени поръчки.


По думите на вицепремиера и ресорен министър Гроздан Караджов пред депутатите именно по тавана на индексация министерството има разминаване с браншовите сдружения на строителите като се търси сближаване на позициите. Караджов съобщи, че по оперативна програма "Околна среда" има застрашени от провал проекти за 1.1 млрд. лева, от тях в МРРБ са проекти за ВиК за 800 млн. лева и тези пари подлежат на връщане, ако проектите не бъдат изпълнени. По Програмата за развитие на регионите сумите са за 1.3 млрд. лева, а от общините - 4.3 млрд. лева.


"Размерът на държавния проблем е гигантски, не се касае за корупция и не заслужаваме от антикорупционната комисия да бъдем атакувани, че извършваме корупционна дейност в услуга на фирмите-изпълнители", заяви министърът пред ресорната комисия.


По думите му бюджетът разполага с буфери, резерви имало и в оперативните програми от други нереализирани проекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK