България е сред седемте страни от ЕС с ръст на продажбите на автомобили за четиримесечието

България е сред седемте страни от ЕС с ръст на продажбите на автомобили за четиримесечието


България е сред седемте страни от ЕС, който отчитат ръст на продажбите на нови автомобили в периода януари - април, сочат данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). Продадените 9031 нови коли формират ръст от 13.1%, който е трети най-висок след този в Румъния (35.6%) и Словакия (13.9%). Другите страни, в които продажбите за първите четири месеца на годината са по-високи от тези през същия период на 2021 г., са Кипър (3.7%), Ирландия (+4.7%), Латвия и Португалия с еднакъв ръст - 2.9%).


Като цяло за всички страни от ЕС спадът в продажбите на нови леки автомобили за периода януари - април е 14.4%. Причините са ясни - все още непреодоленият недостиг на микрочипове и нарушените верига на доставки заради войната в Украйна. От големите пазари най-сериозно са се свили реализациите в Италия (-26.5%), Франция (-18.6%) и Испания (-11.8%).


Що се отнася до данните за април, те показват срив в 23 от 27 страни - членки на ЕС. Изключение има само в Румъния (+23.4%), Ирландия (+10%), Хърватия (+2.7%) и Швеция (+0.3%). В България продажбите са по-слаби с 1.8%, като продадените нови коли през миналия месец са 2357. Средно за страните от ЕС сделките са намалели с 20.6%.


Наскоро анализаторската компания S&P Global Mobility прогнозира, че заради вече споменатите фактори се очаква в Европа да бъдат продадени с 1.7 милиона коли по-малко. От Германския център за изследване на автомобилната индустрия пък очакват 10.1% спад на сделките в цяла Европа (включително Източна Европа и Русия) до 16. млн. броя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK