ГЕРБ обвини регулатора, че укрива искания за голямо поскъпване на тока

Архивен кадър от заседание на Комисията по енергетика.

© Юлия Лазарова

Архивен кадър от заседание на Комисията по енергетика.Опозицията в лицето на ГЕРБ заподозря енергийния регулатор КЕВР, че укрива ценовите предложения на електроразпределителните дружества и мрежовия оператор за периода след 1 юли, защото те са прекомерно високи. Депутатите от партията, които членуват в енергийната комисията на Народното събрание, атакуваха члена на регулатора Александър Йорданов, дошъл на заседанието, за да отговаря на въпросите защо тези предложения не са оповестени.


Според Делян Добрев, бивш енергиен министър, заявките са за повишение с над 100 процента на цените от новия регулаторен период. Колегата му Жечо Станков конкретно посочи, че исканото повишение на мрежовите такси е над 100 процента, което само по себе си ще оскъпи тока с поне 50%.


Александър Йорданов (предложен от "Воля"), който чрез жребий запаси поста в регулатора при смяната на състава му, обясни, че няма законов срок, в който комисията да е длъжна да публикува внесените в деловодството й ценови предложения. Допълни, че старанието е това да става около месец преди решението на комисията. Преди да добият публичност тези документи обаче, се прави анализ, който се предоставя на всички членове на КЕВР и се обсъжда.
Не отговори на настоятелните въпроси от страна и на другите представители на опозицията в лицето на ДПС и "Възраждане" дали посочените от Добрев стойности за повишение са наистина предложени. Мотивира това с описаната процедура на работа и добави, че комисията е колективен орган и той няма право да коментира от нейно име. Последното стана повод за поредица от атаки по адрес на председателя Станислав Тодоров, който не присъстваше, по обяснението на Йорданов защото участва в международна конференция, в която регулаторът членува.


Допълни, че преди да ги внесат в КЕВР, енергийните дружества са длъжни да ги публикуват поне в два вестника, тоест са публични. Това даде повод на Рамадан Аталай от ДПС да обяви, че не може да се очаква депутатите да търсят информация в някакви "селски вестници", и се отказа да задава въпрос от името на движението с мотива, че пише писмо на председателя на регулатора с искане да получи информация за ценовите предложения.


Александър Йорданов обясни, че ако парламентарната комисия поиска тези предложения, те ще бъдат предоставени, макар и за ползване в секретното деловодство.


Преди него такова предложение отправи Жечо Станков от ГЕРБ - КЕВР до края на седмицата да предостави на комисията ценовите предложения. Въпреки двете гласувания обаче то бе отхвърлено.


Опозицията обвини регулатора и че иска първо да съгласува новите цени с премиера и тогава да ги обяви, което Йорданов отрече.


В хода на заседанието от обясненията му се разбра и че от известно време, а и в момента, сайтът на КЕВР е обект на хакерски атаки, поради което често има затруднен достъп до него и от самата администрация, има и проблем с качването на по-обемисти материали. Увери, че информацията ще бъде оповестена около месец преди да се вземе решението, каквато е обичайната практика.


Теменужка Петкова, министър на енергетиката в последния кабинет "Борисов", обяви заседанието на комисията за фарс и заключи, че България не е имала по-зависим регулатор от този.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK