Имало ясна корелация между замърсяването със серен диоксид и работата на ТЕЦ "Марица 3"

Имало ясна корелация между замърсяването със серен диоксид и работата на ТЕЦ "Марица 3"

© МОСВИма ясна корелация между замърсяването на въздуха със серен диоксид и работата на ТЕЦ "Марица 3" (свързвана с бизнесмена Христо Ковачки - бел. ред.) - когато топлоцентралата не е работила, няма нито едно измерено превишаване на нормите на серен диоксид в Димитровград и обратното - когато е работила, нивата на серен диоксид в града са надвишавали допустимите стойности. Това уточни министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на изслушване в Комисията по енергетиката в парламента във връзка със спирането на ТЕЦ "Марица 3" от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково на 21 април.


Сандов подчерта, че серният диоксид има сериозно негативно влияние върху човешкото здраве, като хората, които имат белодробни заболявания, особено децата с астма, са принудени да бягат от района. Екоминистърът посочи, че допустимата средночасова норма на серен диоксид е 350 микрограма на кубичен метър и тя не трябва да се превишава 24 пъти в рамките на една календарна година, а през 2021 г. средночасовата норма е била превишена 30 пъти. Отделно два пъти е нарушена средноденонощната норма, има и превишени "алармени нива", което означава над три пъти превишаване на средночасовата норма.


Освен замърсяването на въздуха друга причина за спирането на ТЕЦ "Марица 3" според Сандов е, че въглищната централа не е изпълнила всички предписания, посочени в комплексното разрешително.
От своя страна юрисконсултът на ТЕЦ "Марица 3" Юлиян Семерджиев отбеляза, че трябвало да се има предвид, че превишенията на нормите са регистрирани от измервателната станция, която се намира в центъра на Димитровград. Системата за измерване на чистотата на въздуха в топлоцентралата не била отчела нито веднъж превишения на нормите. "Протестите и жалбите, които са адресирани до РИОСВ - Хасково, срещу работата на ТЕЦ "Марица 3", са от малък кръг лица и действията на екоинспекцията са резултат от натиска на този кръг лица. На нас са ни наложени 8 санкции, които са обжалвани в съда и все още няма произнасяне по тях. Тази мярка (спирането на теца) е крайно несъразмерна на реалното положение. Не сме отговорни за замърсяването на въздуха в Димитровград. Не отричаме, че нашата дейност замърсява, но не и да сме най-големият замърсител. Считаме, че тази мярка, която ни е наложена, е несъобразна на нарушенията, които сме извършили. Ще бъдем принудени да освободим нашите служители", изтъкна Семерджиев в опит да отклони проблема към загуба на стотици работни места.


Илиян Павлов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица 3", посочи в нейна защита, че след спирането ѝ на 21 април няколко дни след това са се получили превишения на допустимото замърсяване със серен диоксид, които не са били съобщени. По думите му след спирането на теца е била спряна и измервателната станция в Димитровград, за да се смени сондата, която измерва серния диоксид. "Излиза, че когато работим, ние сме виновни за завишените стойности на серния диоксид, когато не работим, централите в комплекса "Марица-изток" в района на Гълъбово", коментира Павлов.


Сандов му отговори, като обясни, че има "организирани" и "неорганизирани" емисии, изхвърляни от централата, като "организираните" са тези, които излизат от комините, преминават през пречиствателна станция и са замервани от станциите, които са в предприятието. "Неорганизирани" са онези емисии, които излизат от помещенията, в което се намира котелното. Той повтори казаното отпреди дни, че извършеният ремонт на ламаринената обшивка е бил "имитационен", като били "заковани няколко ламарини и някои дребни поправки". Според Семерджиев обаче, въпреки че в комплексното разрешително има изискване за ремонт, това не било причина да се затваря топлоцентралата. Приведе и аргумент, че всички санкции срещу ТЕЦ "Марица 3" били за други неща, но не и че замърсява със серен диоксид.


Представителите на ДПС, "Има такъв народ", ГЕРБ и БСП в комисията изразиха "витиевати" позиции по казуса. Общият тон беше, че тези депутати в комисията не били еколози и за тях било важно да не бъдат извеждани от експлоатация централи в този тежък момент от гледна точка на цените на тока, защото по-малко енергийни мощности се отразявали на цената на електроенергията. Димитър Стойнев от БСП все пак настоя пред представителите на теца да се съобразяват с предписанията на екоминистъра, защото чистотата на въздуха е цел номер едно през XXI век.


Преди няколко дни Съдът на Европейския съюз осъди България за неизпълнение на задълженията ѝ по директивата на Европейския парламент от 2008 г. за качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух в Европа. Днес беше публикуван анализ на данни, според който България е сред най-опасните места в света по отношение на мръсния въздух.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK