Правителството направи стъпка към закриване на държавната петролна компания

Правителството направи стъпка към закриване на държавната петролна компания

© Георги КожухаровПравителството одобри проектопромени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които да бъде закрита Държавната петролна компания.


Направените анализи сочат, че съществуването на дружеството, което според намеренията при управлението на ГЕРБ трябваше да изгради верига държавни бензиностанции, е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, се казва в съобщението.


Според анализа решението за държавна верига бензиностанции е непазарно, а очакванията те да работят ефективно са нереалистични. В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво, се казва в мотивите за решението . Според него то би довело единствено до загуба на публични средства.Държавна петролна компания беше създадена през 2020 г. с обявена цел да се намесва в пазара на горива, като продава горива с минимална надценка. Идеята беше това да дoвeдe дo пo-ĸoнĸypeнтни цeни и по другите бензиностанции. Обещанията на тогавашното правителство бяха първите от общо 100 планирани държавни бензиностанции да отворят през март 2021 година.
Другата важна задача пред ДПК беше да поеме управлението на горивата от държавния резерв, като двете петролни бази на резерва преминат под нейно управление. Плановете бяха те да бъдат лицензирани като данъчни складове и свободните им обеми да могат да бъдат ползвани от други търговци на горива. Планираше се дори Държавната петролна компания да изгради и нови складове, за да осигури достъп до данъчни складове на доставчиците на горива. Нищо от това обаче така и не беше осъществено.


За миналата година издpъжĸaтa нa ДПК беше 50 млн. лв., а за тази бяха предвидени 30 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK