Министърът на енергетиката очаква скок в цената на парното и обеща компенсации

Министърът на енергетиката очаква скок в цената на парното и обеща компенсации

© Цветелина Белутова, КапиталПарното ще поскъпне значително от юли, но преди следващия отоплителен сезон ще се търсят мерки за компенсация на потребителите. Това се разбра от думите на енергийния министър Александър Николов пред журналисти в парламента преди да бъде изслушан от ресорната комисия.


Топлофикационните дружества са с различен модел на работа и ще има различен ефект върху крайната цена, тъй като ефективността на управленията и начина на работа на самите технологични решения са различни, обясни той. "Но когато природният газ е поскъпнал няколко пъти, повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано", посочи енергийният министър.


На заседанието на енергийната комисия в сряда темата бе повдигната от ГЕРБ като бе посочено, че в енергийния регулатор КЕВР са постъпили искания за повишение на енергийните цени от 1 юли със и над 100 % от различните електроенергийни дружества.
Днес министърът коментира по този повод, че това са само твърдения на опозицията. Все пак той призна, че с оглед на повишаващите се цени на природния газ е естествено да има повишение на цените на топлинната енергия. "Факт е, че много дълго време се направи всичко възможно, за да се задържат тези цени и през компенсации е показателно колко усилия коства на дружествата и на цялата електроенергийна система, за да може да се изплащат тези компенсации, за да няма директен негативен ефект върху обществото. Но това не е устойчив модел и в някакъв момент ще трябва да бъде поне частично компенсиран и в крайната цена", заяви Николов, цитиран от БТА.


При изслушването му в комисията обяви, че заявленията, постъпили от компаниите, са актуални към 31 март. Не виждам за кого е ползата да се оповестяват данни, които създават стрес. КЕВР е достатъчно независим към момента, за да взима съответните решения, увери той.


Предвижданият по-нисък данък добавена стойност (ДДС) от 20 на 9 процента върху сметките за парното и топлата вода ще има положителен ефект върху крайната цена, коментира още Николов пред медиите, без да се ангажира с конкретни изчисления. Уточни, че доколко ефектът ще бъде в пълна степен положителен, зависи от много фактори, сред които производствените компании и търговците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK