Александър Николов: Не може азерският газ да се достави в пълен обем преди юли

Александър Николов: Не може азерският газ да се достави в пълен обем преди юли

© Юлия ЛазароваПланирането на допълнителни количества газ, извън вече договорените, носят търговски риск. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред депутатите от ресорната комисия в отговор на въпрос дали се водят разговори пълният обем на доставки от Азербайджан от 1 млрд. кубични метра годишно да започне и преди 1 юли.


Важно е да е ясно, че към момента "Булгаргаз" изпълнява всичките си договорни изисквания към "Газпром експорт" и пуска съответните заявки, които не се изпълняват. Има обаче явен търговски риск или ефект от това да се договарят краткосрочни решения, тъй като те са на спот цени, които са по-високи. Необходимостта от подобно решение не е налице и количествата в пълен размер ще тръгнат към България от 1 юли, заяви още енергийният министър.

Заяви увереност, че от 1 юли азерският газ "ще потече" през интерконектора с Гърция, но друг е въпросът за регулаторните изисквания. Това означава, че ако се постави съществуването на връзката с Гърция в търговския й капацитет изцяло, доставените количества в пълен обем не могат да са на директната цена по договор поради транспортни и търговски причини. Но няма да са на по-висока цена от тази, която е в момента по договора с "Газпром експорт", обясни той.


В отговор на друг въпрос посочи, че е трудно при спрени доставки "Булгаргаз" да изпълнява едновременно функциите си на обществен доставчик и да нагнетява количества в хранилището в Чирен. Посочи обаче, че то се пълни и в момента капацитетът е запълнен 21%.
Отказа да отговори на въпроси с коя компания от САЩ е сключен договорът за доставката на втечнен газ с мотива, че ще се нарушат търговски интереси, а на въпроса къде ще бъдат доставките от двата кораба, за които се знае, че пристигат през юни, обясни, че ще се ползват "всички терминали", налични за целта. Посочи само, че договор е подписан с компанията, предложила най-ниска цена.


На въпрос на депутат от "Възраждане" дали не може скъпият ток да се изнася, а за вътрешния пазар да остава по-евтиният, министър обясни, че няма как да се направи такова деление и че се продава или по дългосрочни договори, или по борсовата цена за съответния ден. Допълни, че е по-добре Българи яда печели от износа на скъп ток като използва приходите за компенсации.


На въпрос за това как се справя България с обслужването и доставка на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" министърът обясни, че има детайлен план за намаляване на зависимостта от Русия, първият етап от който ще се изпълни след 2 г. За техническата поддръжка на централата посочи, че е важно да има устойчивост на системата и планът е България да се опита да запази градивния тон при срещите със съответните юридически лица от Русия, за да се гарантира енергийната сигурност на България.


Допълни, че към момента не са идентифицирани проблеми в централата, а се водят разговори за следващия планов ремонт през октомври и за доставка на съответните резервни части. Каза, че се предвиждат срещи с други страни с подобни руски мощности и призна, че има критични дейности в АЕЦ "Козлодуй", които са все още зависими от руски доставчици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK