Асен Василев разкритикува антимонополната комисия за спекулата на бензиностанциите

Асен Василев разкритикува антимонополната комисия за спекулата на бензиностанциите

© Надежда Чипева, КапиталБензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалби. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира пред "Нова телевизия" увеличаващите се цени на горивата и припомни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) контролира бензиностанциите да не образуват картел. Запитан дали тя прави това, Василев отговори: "Очевидно не."


"Провели сме няколко разговора с "Лукойл", така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорта Брент. И цената на едро от последните месеци седи сравнително равна", отбеляза Василев и посочи, че тъкмо тук е ролята на КЗК: "Много се радвам, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и съответно на състава на комисията, така че да влезе такава, която да започне да си гледа работата."


Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки за литър бензин и дизел, като уточни, че отстъпката е за по-евтиния бензин А-95 и няма да има ограничения на литрите заредено гориво. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. В случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора. "Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите с по-ниски помощи. Където е технически възможно, помощта е таргетирана", коментира Василев.
В отговор на въпрос кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в "Лукойл". От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца. "Или когато цяла Европа се откаже", допълни Василев. България ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. "Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето", каза Асен Василев.


Около проблемите с газа


Във връзка с информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата. "Газът, с който е заместен руския газ, в момента е по-евтин", каза Василев и допълни, че никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията.


Той предупреди, че парното със сигурност ще поскъпне, но нямало да е четири пъти по-скъпо. "10-15 до 20 процента", увери финансовият министър и отбеляза, че не вижда причина да поскъпва цената на водата.


За заплатите, данъците и инфлацията при храните


Няма да има увеличение на минималната работна заплата от юли, отхвърли той настояванията на БСП и уточни: "Не е разумно два пъти в годината да се пипа. От догодина ще се изчислява по формула." Необлагаем минимум на заплатите няма да има.


"Не е ясно какво ще се случи с инфлацията при храните през септември", каза вицепремиерът. "Индия затвори пазара за износ на зърно, Украйна не може да изнася, Русия затвори пазара за износ на зърно. Цените на зърното се вдигнаха 4 пъти през март. Ние имаме достатъчно зърно, но цените ни зависят от световните пазари", каза вицепремиерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK