Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Шефът на банката за развитие: скоро действията ни ще разкрият кой не обслужва кредита за 150 млн.

Шефът на банката за развитие: скоро действията ни ще разкрият кой не обслужва кредита за 150 млн.

Виж видеото
Трайчо Трайков: Имаше сведения, че "Газпром" е финансирала протестите срещу добива на шистов газ

Трайчо Трайков: Имаше сведения, че "Газпром" е финансирала протестите срещу добива на шистов газ

Виж видеото

Изпълнителният директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Цанко Арабаджиев обяви, че през следващите дни и седмици действията на банката щели ясно да покажат коя е проблемната фирма, която от около 4 месеца е в просрочие по кредит на стойност 150 млн. лв., като по кредита не била платена нито една вноска.


Преди една година тогавашният служебен икономически министър Кирил Петков направи публични разкрития, че ББР, чиято основна задача е да подпомага с кредити малкия и среден бизнес, е отпускала заеми в огромни размери на определени фирми, като само 8 компании са получили близо 1 млрд. лв. от държавните пари.


"От тези 8 фирми 7 си плащат редовно, но една е в просрочие от около 4 месеца. Кредитът е за 150 млн. лв. Не мога да разкрия кой стои зад кредитите с конкретни имена, с конкретни просрочия, тъй като тази информация все още е конфиденциална. Но в следващите дни и седмици действията ни ясно ще покажат коя е проблемната фирма", уточни Арабаджиев пред Би Ти Ви.


По думите му компанията се е възползвала от възможността, дадена от БНБ във връзка с COVID-19, да не плаща нито главница, нито лихва.


До момента ББР е подала два сигнала в прокуратурата за "зла умисъл" по отпуснати кредити. А за кредита от 150 млн. лв. вече било ясно, че около 70% няма да бъдат възстановени, отбеляза Арабаджиев.


Повече вижте във видеото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK