Спор между държавата и частна фирма доведе до опашки от тирове на "Капитан Андреево"

Спор между държавата и частна фирма доведе до опашки от тирове на "Капитан Андреево"

© Георги КожухаровТоварните камиони от Турция, които влизат през "Капитан Андреево" ще изчакват на създавани в момента буферни паркинги до София лабораторните резултати на внасяната от тях земеделска продукция. Причината за това е, че на 20 май държавата в лицето на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) успя да прекрати договора си с фирмата, която през последните поне 10 години се занимава с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарен контрол и свързаните с това товаро-разтоварни дейности от камионите.


Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов заедно с посланика на Турция Айлийн Секизкьок посетиха пункта по-рано днес в опит да се разреши кризата с огромните опашки от камиони, образували се след разгарянето на спора между държавата и фирмата "Евролаб 2011".


По думите на Христанов нейните служители, които би трябвало на 20 май да са освободили помещенията на държавата на пункта, но не са, саботират проверката и това създава опашките. За пореден път посочи, че служители на агенцията са обиждани и заплашвани като общо 6 човека са напуснали заради този "тормоз" през последната седмица.
Като примери за саботаж той посочи, че хора, които нямат никакво отношение и права по митническия контрол казвали какво да се товари и разтовари от камионите, а освен това на една от рампите имало камион с повреда, който не бил отстраняван, за да не може тя да се ползва и така още да се забави обработката на документите. По думите му в момента тези рампи са общо 6, а през последната седмица тормозът бил значително намалял. Посочи като най-голямо затруднение в момента това, че само един оператор държи този монопол, който продължава вече над 10 години, като, докато отговаряше на въпроси на медиите, няколко пъти употреби думата монопол.


Фитосанитарна лаборатория на "Капитан Андреево" ще има, но тя ще бъде държавна, каза още Христанов. Той добави, че вече е изготвена обществена поръчка за доставка на поне три комплекта за хроматография.


От думите му се разбра, че тази фирма може да продължи да е оператор - тоест да прави връзка между документите на превозвачите и лабораторията в София, където продуктите се изследват за съдържание на пестициди. Освен това очаква броят на фирмите, занимаващи се с това, да се увеличи, тъй като е обявен конкурс, от който от пет кандидата един вече се е отказал отново заради заплахи.


По негова информация в момента от турската страна изчакват за обработка 519 хладилни камиона, като тя ще отнеме два дни. От БАБХ са изпратили допълнителен персонал в помощ на колегите им на пункта с Турция.


Имахме конкретни предложения и те бяха приети от българската страна, каза посланик Секизкьок. Тя отбеляза, че няма напрежение сред превозвачите и е съгласувано как да се преодолее преходният период.


По данни, цитирани от зам.-министъра, в момента 519 камиона чакат на турска територия да влязат в България, които смята, че ще бъдат обработени в рамките на 2 дни.


На въпрос защо не е уреден първо въпросът как ще се извършва фитосанитарният контрол, без да се трупат опашки, а тогава да се прекратява дейността на частната фирма, зам.-министърът обясни, че сега се прави проверка на по-малко продукти за вредни вещества, а доскоро под такъв контрол са минавали повече товари заради вноса на цитрусови плодове и наровете и е било доста по-натоварено.


Тезата на собственика на фирмата Васил Димитров е, че му се изземва бизнесът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK