Кристалина Георгиева: Не очаквам глобална рецесия, но и не мога да изключа такава

Кристалина Георгиева: Не очаквам глобална рецесия, но и не мога да изключа такава

© Велко АнгеловУправляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в понеделник в Давос, че глобалната икономическа перспектива се е влошила от април насам, когато МВФ за последно представи своите макропрогнози, предаде БНР.


Според нея перспективата пред световната икономика се в влошила през настоящия месец, след като през април МВФ понижи прогнозата си за растеж на БВП за 2022 г. и за 2023 г. поради войната в Украйна, забавянето на китайската икономика и глобалните ценови шокове, особено по отношение на храните, каза тя.


"За кратък период от време хоризонтът притъмня", отбеляза Георгиева. През април МВФ понижи прогнозите си за растежа на БВП в глобален план до 3,6% през тази и през следващата година.
Г-жа Георгиева също така отбеляза по време на Световния икономически форум в Давос, че не очаква глобална рецесия, но също така не може да изключи такава. Попитана дали очаква рецесия, тя каза: "Не, не в този момент. Това не означава, че е изключено".


В публикация в блог преди събитието шефът на МВФ каза, че глобалната икономика е изправена пред "най-голямото изпитание от Втората световна война", като инвазията на Русия в Украйна утежнява остатъчните икономически последици от кризата с Covid-19, потискайки икономическия растежа и довеждайки инфлацията до най-високи нива от няколко десетилетия насам.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK