Денят на данъчната свобода "закъснява" с 6 дни тази година

Денят на данъчната свобода "закъснява" с 6 дни тази година

© Велко АнгеловТочно 146 дни работят българите за държавата през 2022 г., изчислява Институтът за пазарна икономика.


Държавният бюджет, приет едва в края на февруари и влязъл в сила от 1 април, предвижда публични приходи от над 57 млрд. лв. през 2022 г. Приемайки, че за ден българите изработват средно 392 млн. лева - изчислено на база прогнозирания при приемането на бюджета БВП в размер на 143 млрд. лева - то трябват поне 146 дни за да се попълни държавата хазна, сочат изчисленията на института.


Продължителността на този период отговаря на приходи по консолидираната фискална програма в размер на 40% от БВП на страната. През последните две години, в резултат на по-високите нива на преразпределение през бюджета, датата на данъчната свобода в България се измести от средата към края на май, напомнят икономистите.

Докато непосредствено преди пандемията нивата на преразпределение са от порядъка на 36-37% от БВП на страната, а бюджетното салдо е около нулата, то след удара на пандемията през 2020 г. ролята на държавата нараства и има сравнително високи нива на бюджетен дефицит.

Средносрочната бюджетна прогноза на страната предвижда консолидираните приходи да се задържат на нива около 40-те процента, а бюджетният дефицит да остане около или дори над 3% от БВП поне до 2024 г. Това означава, че денят на данъчната свобода ще се задържи в края на май и в следващите години.
  • 2014 - 30 април
  • 2015 - 2 май
  • 2016 - 6 май
  • 2017 - 16 май
  • 2018 - 13 май
  • 2019 - 18 май
  • 2020 - 15 май
  • 2021 - 20 май
  • 2022 - 26 май
През 2022 г. в бюджета е заложен дефицит от 5.9 млрд. лв., или 4.1% от БВП на страната. Сумата се равнява на над 15 дни за отработване. Това са допълнителните дни, през които икономиката би работила само за бюджета, ако трябваше да покрие и планирания дефицит. Институтът ги нарича дни за отработване, тъй като дефицитът в крайна сметка тежи върху данъкоплатците - макар и отложено в бъдещето. Заедно с това България получава безвъзмездна помощ от европейските граждани, като заложените постъпления от бюджетна на ЕС са над 5 млрд. лв. Трансферите от ЕС на практика спестяват на българите близо 13 дни работа за държавата.


Официалната дата на данъчната свобода - 26 май - отчита всички приходи, в т.ч. "приноса" на европейските данъкоплатци.


И през тази година българите работят основно за да платят две основни групи от данъци. Общо за преките данъци и социалните и здравните осигуровки са нужни близо 58 дни - 24 дни за преките данъци и 34 дни за осигурителните фондове.


За косвените данъци са нужни 54 дни, като близо 38 дни са само за приходите от ДДС. Имуществените данъци, които са ключов приходоизточник за общините, отнемат малко над 3 дни. За неданъчните приходи са нужни 18 дни, като тук най-голяма тежест имат постъпленията от различните такси за граждани и бизнес.
Предстоящата актуализация на бюджета през тази година, в т.ч. приемането на т. нар. мерки срещу инфлацията, най-вероятно ще промени основните бюджетни показатели и е възможно да се измести още денят на данъчна свобода, допускат в института. Високата инфлация, която влияе както на приходите в бюджета, така и на номиналния размер на БВП, също ще окаже своя ефект върху изчисленията на база заложеното в бюджета.

Въпреки това по-високите нива на преразпределение остават водещата новина по отношение на данъчната свобода. Най-голямата тежест традиционно пада върху работещите, за които данъчната свобода ще настъпи в началото на лятото.


Всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" - www.kolkodavam.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK