Депутатите одобриха по-лесни правила за производство на зелен ток за собствени нужди

Депутатите одобриха по-лесни правила за производство на зелен ток за собствени нужди

© Цветелина Белутова, КапиталНародното събрание одобри окончателно законодателни промени, с които се облекчава изграждането на обекти за производство на ток от възобновяеми енергийни източници. Предвижда се, ако източникът на енергия е предназначен за собствено потребление, режимът за това да е уведомителен.


Промяната в Закона за енергията от възобновяеми източници беше приета на второ четене със 109 гласа "за", 11 "против" и 44 "въздържал се". Пленарното време на стигна за гласуването на всички текстове от законопроекта, затова работата по него ще продължи на следващо заседание, съобщи БТА. Измененията са внесени от Владимир Табутов ("Продължаваме Промяната") и група народни представители.


Краен клиент може да изгради енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източци върху покривни и фасадни конструкции на сгради. Условието е енергията да се използва само за собствено потребление като общата инсталирана мощност на енергийните обекти може два бъде до два пъти размера на предоставената мощност, но не повече от 5 мегавата.
От ГЕРБ приветстваха тази стъпка за бизнеса, но видяха вратичка за продажба на електроенергия от инсталации, изградени при облекчен режим. Теменужка Петкова предупреди, че "под мотото на това, че някой ще произвежда електроенергия за собствено потребление, ще се построят централи с цел продажба на електрическа енергия".


Вносителят Владимир Табутов отговори, че за да продава тази енергия, производителят ще трябва да получи всички разрешения по Закона за енергетиката, а докато не мине тази процедура, няма да има техническата възможност за това. Нашето желание е да не позволяваме това, добави той.


Според Рамадан Аталай (ДПС) законът е неработещ, защото производителят няма да има как да се разпорежда с излишъците. Той предложи излишъкът от електроенергията да отива в електроразпределителното предприятие и да се намалява цената на крайния клиент.


Председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски ("Продължаваме Промяната") отговори, че в цяла Европа е тенденция производителите да са и потребители, и продавачи на излишъка на електроенергия. Рибарски добави, че днес се прави малка стъпка в тази посока - излишната енергия да стига до пазара, но да не поставя пред изпитание електроразпределителната мрежа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK