С нова сделка А1 става лидер на ИТ пазара

С нова сделка А1 става лидер на ИТ пазара

© Надежда Чипева, КапиталМобилният оператор А1, който през последните години навлиза все повече в сектора на ИТ услугите, ще придобие 100% от дяловия капитал на една от най-големите български IT компании - "Стемо", с което става лидер сред доставчиците на ИТ услуги.


Компанията съобщава за сделката и уточнява, че ще я финансира чрез наличния си капитал, а стойността ѝ няма да бъде публично оповестявана според договорката между участниците в нея. Придобиването подлежи на одобрение от съответните регулаторни органи.


"Стемо" е създадена преди 31 години в Габрово и предлага пълно портфолио от ICT услуги като изграждане на ИТ инфраструктура, облачни и управляеми услуги, SAP/ERP интеграция, разработка и внедряване на софтуер, доставка и поддръжка на хардуер. Основана е от Христо Ковачев, Стефан Моров, Иван Божинов и Георги Тихов. И четиримата продават дяловете си, а последният остава да ръководи бизнеса на "Стемо" като част от А1.
"Придобиването на "Стемо" ще допринесе за разширяване на присъствието ни на пазара на бизнес IT решения. Присъединяването на компанията към семейството на А1 ще подпомогне общата ни цел да решаваме по-бързо и още по-качествено предизвикателствата пред бизнеса и публичните организации с помощта на технологиите. Сделката е естествена стъпка в развитието на нашата ИТ експертиза и ще ни позволи да предлагаме все по-комплексни технологични решения на компании от всякакъв мащаб", коментира сделката Александър Димитров, главен изпълнителен директор на "А1 България", цитиран от компанията.


"Стемо" е партньор на множество международни технологични компании като SAP, Microsoft, Cisco, VMWare, Veeam, HP Inc., HPE, Dell, Fujitsu, Lenovo, Canon, Xerox, Lexmark и други и е изпълнявала проекти за редица проекти за някои от най-големите организации в частния и публичния сектори.


Компанията има почти 300 специалисти, бизнес с годишни приходи над 60 млн. лв. През 2015 г. А1 купи тв и интернет доставчика Blizoo, а пет години по-рано и "Мегалан" и "Спектър", припомня "Капитал".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK