Възстановено е плащането на местни данъци и такси в "Български пощи"

Възстановено е плащането на местни данъци и такси в "Български пощи"

© Юлия Лазарова"Български пощи" отново приема плащания за местни данъци и такси. В сайта на пощите е наличен списък на пощенските станции, в които може да се извърши плащане. В пощенските станции може да се платят местни данъци и такси към тези общини. За целта е достатъчно да се съобщи на обслужващия служител единния граждански номер (ЕГН) на данъчно задълженото лице.


От държавното дружество, срещу което беше извършена хакерска атака на 16 април, уверяват, че продължават да работят за възстановяване на всички предлагани услуги. Преди седмица "Български пощи" възобнови вътрешните парични преводи.


След хакерската атака, за която вицепремиерът Калина Константинова, под чийто контрол са "Български пощи", заяви, че е дошла от Русия или бивши съветски републики, тя отстрани старото ръководство на дружеството и назначи като временно изпълняващ длъжността за три месеца Богдан Теофанидис, както и други мениджъри от частния сектор. Като причина за смяна на ръководството Константинова обяви лошите финансови резултати и липса на решения, които да спасят дружеството от непрекъснато растящи загуби.
Все още не могат да се изчислят финансовите загуби от кибератаката, тъй като системата не е напълно изправна и те продължават. Поетапно ще се пускат 6600 компютъра на 2300 локации. Константинова обяви, че над 300 компютъра няма да могат да функционират повече и се търсят дарения за придобиване на нови.

Дружеството получава 80 млн. лв. годишно от държавата за трите услуги, които предоставя - универсална пощенска, изплащане на пенсии и разпространение на печата.


В петък парламентът възложи на Сметната палата да направи одит на финансовото състояние на "Български пощи", като проверяваният период е от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK