Енергийните регулатори на България и Гърция сертифицираха интерконектора

Енергийните регулатори на България и Гърция сертифицираха интерконектора

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) е взела решение заедно с гръцкия енергиен регулатор за сертифициране на "Ай Си Джи Би" АД като независим преносен оператор на междусистемната газова връзка (интерконектора) между Гърция и България.


Решението на КЕВР и гръцкия енергиен регулатор осигурява от регулаторна гледна точка възможността за въвеждане в търговска експлоатация на интерконектора между Комотини и Стара Загора след 1 юли. Решението излиза в съкратени срокове, както беше анонсирано, заради значимостта на проекта.


Липсата на газови връзки, които да свържат България с алтернативни на руските доставки пътища, се прояви през януари 2009 г., когато заради конфликт с Украйна Русия спря газа и за България. Още тогава първото правителство на Бойко Борисов обеща да започне строителство на интерконектора с Гърция, като първоначалният краен срок за пускането му беше 2013 г. Въпреки това газовата връзка беше забавена значително през годините. Три от четирите управляващи формации - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" - разкритикуваха дългогодишното управление на Борисов за забавянето на проекта, обвинявайки го в скрита защита на руските интереси.
От българския енергиен регулатор изтъкват, че газовата връзка е от стратегическо значение, тъй като ще позволи свързване на газопреносните системи на България и Гърция и ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Чрез интерконектора през втората половина на 2022 г. България ще може да получава в пълен обем договорените 1 млрд. куб. м. природен газ от Азербайджан. Това ще има ключово значение за сигурността на доставките на синьо гориво и за формиране на благоприятни цени за потребителите в България, уверяват от КЕВР.


Проектният капацитет на българо-гръцкия газов интерконектор позволява пренос на 3 млрд. куб.м природен газ, което е годишното потребление на България. Това също така дава допълнителни възможности България и страните от региона да получат количества от Южния газов коридор и от пазара на втечнен газ посредством строящия се терминал в Александруполис. Новата газова връзка открива още един маршрут за транспортиране на втечнен газ от САЩ, Алжир, Катар, Египет, Нигерия и други страни. В по-дългосрочна перспектива по интерконектора ще може да бъде транспортиран газ от Израел и Кипър, както и допълнителни обеми от Азербайджан и други страни.


Решението на двата регулатора ще бъде изпратено на Европейската комисия за становище за съответствие с европейското законодателство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK