Кабинетът одобри плана за приемане на еврото

Пресконференция на "Продължаваме промяната" по казуса със спирането на газовите доставки за България от страна на "Газпром". газ Асен Василев

© Юлия Лазарова

Пресконференция на "Продължаваме промяната" по казуса със спирането на газовите доставки за България от страна на "Газпром". газ Асен ВасилевПравителството прие Националния план за въвеждане на еврото в България, обяви в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Точката бе в дневния ред на предишно заседание, но тихомълком бе оттеглена, след като сутринта преди заседанието Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия и неуспял кандидат да оглави БНБ, повдигна въпроса защо първо няма дебат по въпроса.


Василев обясни, че приетият документ е по същество оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането на депозитите и заемите от левове в евро.


Поясни, че остава настоящото съотношение между лева и еврото и срокът от 1 януари 2024 г. Напомни, че има поне 18 месеца техническа подготовка преди това и затова реално няма много време.
Това е техническа първа стъпка, предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ, каза още Василев. Той подчерта, че обществените и експертни дискусии за присъединяването на България към еврозоната ще продължат.


Напомни, че България де факто е приела еврото чрез валутния борд, заради който левът е фиксиран към еврото.


Напомни, че планът е публичен от миналата година и в него е предвидено три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това цените на стоките и услугите да се оповестяват и в двете валути като целта е недобросъвестни търговци да не се възползват от превалутирането за повишаване на цените.


По-късно пресцентърът на БСП разпространи информация, в която се съобщава, че министрите на БСП са гласували против приемането на плана, позовавайки се на споразумението за съставяне на правителство.


В него е записано,че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите. Такъв анализ все още не е изготвен, се посочва в съобщението.


"Този анализ ни е необходим, за да преценим последиците за доходите на българите, бедността и неравенствата, както и за ефекта върху икономиката и цените", заяви министър Нинова на заседание на Министерски съвет.
"Още с приемането на България за член на ЕС е ясно, че ще приемем еврото. Кога да стане това, зависи от нас. Трябва да вземем информирано и разумно решение, а днешното не е такова", заключи тя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK