Токът се очаква да поскъпне минимално

Токът се очаква да поскъпне минимално

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли да бъде повишена средно с 3.3 на сто. Заседанието, на което ще бъде взето окончателно решение, ще бъде на 1 юли.


Какви се очаква да са цените на парното четете тук.


За клиентите на "Електрохолд Продажби" разчетите сочат увеличение на крайната цена с 2.39 на сто, за "ЕВН България Електроснабдяване" - с 3.46 на сто, за клиентите на "Енерго-Про Продажби" - с 4.56 на сто. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги, съобщиха от регулатора.
Това предвижда доклад към публикувания днес доклад към КЕВР за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2022 г - 30.06.2023 г.


Независимо че енергопреносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, Комисията намери резерви в системата за да неутрализира този фактор, обяснява регулаторът. За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители, КЕВР приложи регулаторни механизми по отношение на ценовия микс за регулирания пазар, се посочва още в съобщението. Преди седмица депутати от ГЕРБ, членове на енергийната парламентарна комисия, обявиха, че дружествата са заявили поскъпване на тока с над 100%.

Делът на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" се увеличава до 30 на сто. Намалява се цената на електроенергията от хидроцентралите на НЕК. Тези мерки дават възможност за да бъде компенсирано увеличението на разходите за пренос на Енергийния системен оператор и на електроразпределителните дружества "ЕВН България Електроснабдяване", "Електрохолд Продажби" и "Енерго-Про Продажби", посочва регулаторът.

Допълва, че с тези мерки поскъпването е сведено до минимум, докато домакинствата в Европа плащат с 45% по-скъп ток. Причината е, че те също купуват ток на свободния пазар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK