Парите в обращение са нараснали 3 пъти за 10 г. Какво означава това

Парите в обращение са нараснали 3 пъти за 10 г. Какво означава това

© Велко АнгеловЗа последните три години - от последната преди пандемията и до април 2022 г., банкнотите в обращение са нараснали с над една четвърт - с 26.16%, сочат данните на БНБ. Има ясно изразени пикове през декември на всичките години, когато потребителите активно харчат за храната на трапезата, за подаръци, за ваканции покрай повечето почивни дни.


Най-голям ръст има при банкнотите в обращение от 50 и от 100 лв. Последните през април надхвърлиха 100 млн. броя. От началото на 2019 г. броят им расте с 59%.


Общото тълкуване, когато се увеличават парите в обращение е, че това се случва във времена на сигурност и показва ръст на икономиката. От друга страна, когато кешът расте, той търси къде да отиде, образно казано, което също стимулира ръста на икономиката, но също и инфлацията. В икономиките, в които след предходната криза от 2008 г. централните банки печатаха пари, за да ги стимулират - еврозоната, САЩ, също се смята, че това е довело до ръст на паричната маса.

Този ръст на парите в обращение е нормален за икономика, която е в дълъг период на растеж независимо че пандемията за година я вкара в рецесия, защото бързо след това тя се възстанови, казва пред "Дневник" Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика. Допълва, че това нарастване на паричната маса е характерно и за икономика като българската с инфлация по-висока от тази в Европа. Напомня, че е нормално това да води до ръст в най-ликвидните инструменти - парите в брой по джобовете на хората и депозитите, повечето от които са под формата на разплащателна сметка, по която се получават заплатите и др.Изчислява, че за последните 10 г. парите в обращение са нараснали близо три пъти до общо около 24 млрд. лв. в момента. Това се вижда и при банкнотите, които не само нарастват, но нарастват по-големите, посочва той. Отбелязва, че хората виждат това и при теглене от банкомат, което напоследък означава суми в по-едри банкноти.


Ако преди 10 г. банкнотите в обращение по 20 лв. са били два пъти повече от тези по 50 лв., то това рязко се променя и особено последните 2 години банкнотите от 50 лв. чувствително изпреварват тези от 20 лв. - поне 1.5 пъти повечe. Ако продължава с тези темпове, след 1-2 години вероятно петдесетолевките ще са два пъти повече от тези по 20 лв., прогнозира той.


Подчертава, че този ръст на по-едрите купюри в обращение не е признак за растяща инфлация. "По-скоро зависимостта е обратната - това може да е белег на ръст на икономиката, на повишен стокооборот, на повишени доходи, които водят до ръст на цените".


"Трябва да отбележим, че голяма част от ръста на паричните агретати идва и от депозитите - там дори ръстът е по-голям и това вече не са банкноти в обращение и те наистина нарастват много скоростно", допълва икономистът. Към това прибавя и сериозния ръст в износа, което води до приток на валута, основно евро, която отново се превръща в левове.


"При такъв ръст в кредитирането, е нормално парите в обращение да водят и до по-висока инфлация, просто защото повече пари преследват нарастващ брой стоки", допълва Ганев.


Нарастването на парите изпреварва ръста на икономиката и е нормално това да доведе до ръст в цените. Допълва, че въпреки ръста на електронните разплащания, които влизат в общата статистика за парите в обращение, в България кешовото плащане остава да е актуално и кешът продължава да има голямо значение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK