Енергийният регулатор е готов да въведе диференцирани според консумацията цени

Енергийният регулатор е готов да въведе диференцирани според консумацията цени

© Цветелина Белутова, КапиталКомисията за енергийно и водно регулиране има готовност да въведе блок тарифи за парното, тока и водата, като до определена консумация се плаща по една цена, а над нея по по-висока, каза днес пред БНР председателят на регулаторния орган Станислав Тодоров. Той увери, че месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено.


"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение." Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност", отбеляза Тодоров.


Според него ако ДДС за топлофикациите се намали от 9 на 20% цената на парното от юли може да е средно с 26% по-висока, а не с 40%, както се предвижда в момента (подробности за цените на отделните дружества тук). Председателят на КЕВР отбеляза, че в понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз", от което ще зависят финалните цени. Те ще преминат няколко обсъждания и ще влязат в сила от 1 юли.


Станислав Тодоров подчерта, че поисканото увеличение на цените от топлофикациите с между 150 и 300% е било базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи. Според него реалистичното увеличение, което дружествата е трябвало да поискат, е около 100-120%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK