Производствените цени са се вдигнали с 40% за година, в енергетиката - двойно

Производствените цени са се вдигнали с 40% за година, в енергетиката - двойно

© Надежда Чипева, КапиталОбщият индекс на цените на производител през април 2022 г. се увеличава с 3.3% спрямо март, а спрямо година по-рано - с 40.2%, съобщи Националният статистически институт.

Годишният ръст на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 93.7%.


В преработващата промишленост заводските цени са нараснали с 24.9%, а в добивната промишленост - с 22.2%. В преработващата промишленост най-значително за година са се повишили цените в производството на химични продукти - с 34.4%, производството на основни метали - с 30.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 29.8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 27.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 23.4%, производството на хранителни продукти - с 22.3%.


Месечното повишение в добивната промишленост е с 6.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2%, а в преработващата промишленост - с 2.3%. Спрямо март производството на хранителни продукти е поскъпнало с 5.3%, производството на основни метали - с 5.0%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.1%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK