Асен Василев: Следващите няколко години инфлацията ще е висока

Асен Василев

© Юлия Лазарова

Асен ВасилевМинистърът на финансите Асен Василев обяви, че следващите няколко години в България цените ще са високи. Той направи предупреждението при обсъждането на антиинфлационните мерки, предложени от правителството, в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който е съставен от правителството, работодателските организации и синдикатите.


"Цените на горивата няма да спаднат драматично. Цените на храните няма да спаднат драматично, докато не се отворят пристанищата по Северното Черноморие, за да може Украйна и Русия да изнасят зърно, и докато не падне цената на газа, за да падне цената на торовете", отбеляза Василев, цитиран от БНР.


Работодателските организации и синдикатите разкритикуваха антиинфлационните мерки на правителството, а именно, че не били правилно насочени към нуждаещите се групи. На критиката защо всички хлябове, а не само най-масово употребяваните, ще бъдат с нулев процент ДДС Василев отговори: "Да, това може да е нечестно спрямо някои потребители. Аз лично не съм ял хляб от 5 лв. филията, нали, но предполагам, че има и такива хлябове. Предполагам, че има и такива, не вярвам те да са много голям процент от потреблението."
От своя страна социалният министър Георги Гьоков обяви, че повишението с 10% на пенсиите от юли и вкарването на COVID добавката е по-справедливо от друг лансиран вариант за нарастване с 21 процента. "Защото увеличаването на пенсия от 370 лв., минимална пенсия с 20% и увеличаване на 1500 лв. максимална пенсия е много различно. Така е по-справедливо, а парите, които ще отидат към пенсионерите, са същите. Ние не сме спестявали пари."


След заседанието на НСТС от КНСБ обявиха, че са против някои от предложените от правителството мерки, като например 0% ДДС върху хляба, като настояват за общо намаляване на ДДС от 20 на 15 процента, защото "винаги сме били противници на диференцираните ставки". Настояват за "по-високо ниво на амбиция" по отношение на мерките и актуализацията на бюджета, чрез която мерките трябва да влязат реално в сила. КНСБ също така не приемат вкарването на добавката от 60 лв. за всички пенсионери заради COVID-19 пандемията в основния размер на пенсията, още повече че след 1 октомври се предвижда актуализиране на пенсиите.


От своя страна представителят на работодателските организации Васил Велев отбеляза, че имало два проблема - високата инфлация и ниският икономически растеж, които не били достатъчно адресирани от предложените антиинфлационни мерки и според това дали те ще бъдат адресирани работодателските организации ще подкрепят или не мерките. По думите на Велев в България инфлацията е приблизително два пъти по-висока от средноевропейската. "Първият фактор, който води до тази инфлация, е цената на енергията за предприятията и икономиката. Тази недокомпенсирана цена - имаме обещание за май и юни, но нямаме реализация и нямаме никаква яснота какво ще става след 1 юли", подчерта представителят на работодателите. Що се отнася до българския икономически растеж - той бил по-нисък от средноевропейския, като България е в последната третина от страните в ЕС по икономически растеж.


Също така работодателите не подкрепят обратното увеличаване на ДДС на 20% за пивоварите, винопроизводството и туризма, защото "излиза така, че за да се намали ДДС за хляба, се увеличава" за въпросните сектори, пострадали силно от пандемията.


Работодателските организации също така не смятат, че са правилно адресирани мерките за компенсиране на скъпите горива на гражданите, защото се подкрепят всички, а не тези, които не могат да си ги позволят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK