Каримански не смята за реалистично България да приеме еврото според плана

Каримански не смята за реалистично България да приеме еврото според плана

© Юлия ЛазароваБългария трудно ще може да влезе в еврозоната в планирания срок - от началото на 2024 г., като една от основните причини за това е инфлацията. Това коментира пред журналисти в Народното събрание Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в Народното събрание. Тя е домакин на дискусия, посветена на предизвикателствата и ефектите от приемането на еврото. Освен депутати в нея участват представители на работодателските организации, икономисти, бивши министри на икономиката и на финансите, на БНБ.


Ако запазим сегашните критерии за членство в еврозоната, ние много трудно бихме ги изпълнили от гледна точка на инфлацията, обяви той. Според критериите кандидатите да приемат общата европейска валута трябва да имат инфлация до 2% в рамките на годината, прехождаща влизането. През април инфлацията е вече 14.4% на годишна база в България.


Отсъствието на финансовия министър Асен Василев бе остро критикувано от Йордан Цонев от ДПС, който е и зам.-председател на комисията, с аргумента, че това е неуважение към институцията, макар минута по-рано Каримански да бе обявил, че екипът на Министерството на финансите е зает с подготовка на актуализацията на бюджета и се очаква по-късно да вземе участие в дискусията, планирана почти за целия ден. По време на дискусията Каримански коментира, че този шок от инфлацията, който претърпява икономиката, ако не бъде овладян, ще бъде критичен и за приемането на България в еврозоната.
През миналата седмица правителството прие Националния план за въвеждане на еврото. Точката бе в дневния ред на предишно заседание, но тихомълком бе оттеглена, след като сутринта преди заседанието Любомир Каримански ("Има такъв народ") повдигна въпроса защо първо няма дебат по въпроса. В понеделник пък се разбра, че "Има такъв народ" ще се опита да забави прилагането на Националния план за въвеждане на еврото, след като трима депутати от партията на Слави Трифонов са внесли проекторешение, в което е записано, че планът ще бъде приложен едва след приемането от Народното събрание на стратегически документ - анализ на ефектите от единната европейска валута.


Калин Христов, подуправител на БНБ, коментира, че е трудно с мерки да се преодолее инфлацията и че това става чрез рецесия и високи положителни лихви. Тъй като това ще доведе до обедняване на групи хора, е важно държавни мерки да се предвидят тъкмо за уязвимите групи, посочи той. По-късно пред журналисти и Каримански защити тезата, че антикризисните мерки не трябва да са за всички, а само за уязвимите, и изрази надежда, че това ще се постигне за вече обявените чрез механизма за прилагането им. Обявените от управляващите мерки се предвижда да влязат от 1 юли, като тези, за които са нужни законодателни промени, се очаква да бъдат гласувани заедно с готвената актуализация на бюджета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK