Консолидационната компания смени борда на ВМЗ

Консолидационната компания смени борда на ВМЗ

© Велко АнгеловРъководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило да бъде сменен бордът на директорите на ВМЗ - Сопот, и да бъде определен нов. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на извънреден брифинг. Тя е принципал на ДДК, в чиито състав е военния завод.


Цитирайки одит на финансовия отчет на предприятието, Нинова обяви причините за това решение. Сред тях изреди отказа на ръководството на предприятието да внесе в бюджета дивидента на държавата за миналата година, влошаване на финансовите резултати и обявена продажба на имущество, за което не са били уведомени нито тя, нито ДКК. Даде пример, че ако до декември миналата година срещу 100 лева разходи на ВМЗ са стояли 107 лв. приходи, през първото тримесечие приходите са намалели до 96 лв. Освен това към края на 2021 г. предприятието е било на печалба над 3 мл. лв., а само през първото тримесечие е на загуба от 1.8 млн. лв., обяви Нинова.


Още веднъж ще докажем, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно, с грижа за работниците. Който не отговаря на тези изисквания, ще трябва да се разделяме, обяви Нинова.
Обяви, че новият борд се състои от професионалисти. В него влизат Иван Василев Иванов, който беше освободен от поста областен управител на София-област преди два дни, Мариан Кънчев Йовчев, в миналото оглавявал "Терем", и Красен Николов Шаралиев.


През февруари, само ден след като новият съвет на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) беше вписан в Търговския регистър, дойде и първото му решение. То е за смяна на директора на дъщерното ВМЗ Иван Гецов, който се освобождава предсрочно. На негово място в управлението на сопотския военен завод се завръща Иван Стоенчев, който държеше тази позиция до 2015 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK