Три месеца след началото на войната туристите набират смелост за ваканция в България

Три месеца след началото на войната туристите набират смелост за ваканция в България

© Лили ТоушекТри месеца. Толкова изминаха преди отчаянието в прогнозата на туристическия бранш за предстоящото лято да бъде сменено с оптимизма, според който сезонът даже може да се окаже по-силен и от "последното нормално". В средата на март, малко след началото на войната в Украйна, браншът се почувства с попарени надежди за пореден път, тъкмо когато смяташе, че излиза от пандемията.


Сега, в средата на юни, оптимизмът надделява, към България се отварят редица пазари, но силата на сезона е събрана в едва два месеца - юли и август. Все още доминират записванията "в последната минута", а цените са с 15-20% по-високи спрямо миналото лято.


Между двойно повече и много повече


Прогнозата на Министерството на туризма за това лято е за 5.5- 6 млн. туристи при 3.8 млн. миналото. "Тази година по брой туристи се надявам, че ще наближим много 2019 г., но едва ли ще я стигнем", коментира в телевизионно интервю наскоро министърът на туризма Христо Проданов. Той посочи, че се очакват най-много туристи от Полша, Унгария и Великобритания, може би и от Израел.
Евелина Пулева, хотелиер, туроператор и зам.-председател на Бургаската туристическа камара, каза пред "Дневник", че мрачната прогноза на колегите й от март е напълно променена и дори започващият "на скорост" вече летен сезон се очаква да е добър като този от 2019 г.

По данни на камарата по Южното Черноморие се очакват основно българи, поляци, чехи, а и руснаци, които са собственици на имоти в Поморие и района.

Полша може би ще стане пазар номер едно за тази година, прогнозира тя. За това допринасят множеството варианти за полети, отделно доста туристи от там идват с автобуси като избират България, защото не е "толкова скъпа дестинация". Преди две години във Варшава отвори български туристически център и браншът вижда полза от него.


Оценката на Пулева е, че в момента заетостта на хотелската база е 30-40% в района на Поморие, а колегите й от Слънчев бряг вече имат рускоговорещи туристи, но идващи от Ирландия, британски и израелски групи.

"Силен сезон ни чака, категорично. Допреди една седмица можеше да има колебания, но като започнаха активно резервациите, вече не е така. Никой не може да се оплаче по Южното Черноморие, защото и украинците голяма част останаха за няколко месеца, никой не си тръгва ей така ", допълва тя.


Украинците осигуряват около 4 месеца заетост на частните квартири, които иначе могат да разчитат най-много на обичайните 2 при сменящи се наематели.


"По плажа като погледна е пълно с хора, не знам какви са, но е така", казва тя. Допълва, че вероятно заради бързото стопляне на времето и българите тази година отрано са се активирали. Сред тях е и групата на тези, които живеят в чужбина, но идват тук за ваканция.


"Усеща се сериозно раздвижване" на север


Допреди един месец беше много трудно да се правят прогнози, но вече се усеща сериозно раздвижване последните няколко седмици, коментира пред "Дневник" Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара, а в момента и председател на комисията по туризъм в Народното събрание.


За Северното Черноморие той очертава няколко "ключови тенденции" - 50% ръст на търсенето на ваканции за юни и юли спрямо м. г., а като цяло за лятото има годишен ръст от 15% на направените резервации. Повечето от тях са за "гъвкави условия" - да са с подлежащи на промяна дати, видове стаи, цени и комбинации с други услуги. По думите му хотелите успяват да реагират на това.

Съдейки по заявените полети до летището във Варна най-много туристи там се очакват от Германия, следвани от тези от Великобритания, Полша, Австрия, Чехия, Израел и Белгия. Наблюдава се и "рестарт" на скандинавския пазар с помощта и на три нови за порта превозвачи.

Без изненада двете големи групи, които се чакат на север, са от Румъния и Полша. Последните пристигат както с чартъри, така и с автобуси и личен транспорт. Отделно Сърбия и Северна Македония остават потенциален източник на гости за лятото.


Спрямо миналата година ще бъде по-добър сезонът, проблемът е, че ще е къс.Все още не можем да възстановим дължината на сезона, казва Димитров като смята, че този път причина за невъзможността сезонът да се разпростре и по "крилата" е войната в Украйна. Очакването му е юли и август да отбележат пик, но подчертава, че това не е голямо "геройство".Туризъм по време на война


Според Илин Димитров разширението на сезона може да дойде по линия на много експлоатираната през последните години идея за предлагането на продукт, който биха плащали германските здравни каси на пациентите си. За есента са насрочени два тура с представители на тези институции, които да видят възможностите за здравен туризъм в страната. Отделно са планирани "масирани" инфотурове за германски туроператори. Те идват след срещи на ресорния министър Христо Проданов с германския му колега.

Според Димитров тези срещи дават резултат. "Основна задача с министъра на туризма ни беше да обиколим навсякъде и да покажем, че сме сигурна дестинация", допълни той.

Причината е, че ако има подем на доста пазари, традиционни и възстановили се наскоро, то за германския, казват туроператори, доминира безпокойството.


Иван Грошев, управител на "МТС България", която води британски и други туристи, коментира пред "Дневник", че за разлика от другите пазари, които се развиват възходящо, при Германия очакването е броят гости да бъде с 50% надолу спрямо резултатите от 2019 г. Посочва, че това поведение на пазара е може би единствено спрямо България доколкото Турция, Гърция, Египет и Испания "си вървят в страхотно темпо".


Казва, че основен фактор тук е това, че Черно море се споменава едва ли не като арена на бойни действия в новинарския поток, а един среднообразован западноевропеец няма да направи разлика кое къде е. Освен това останалите страни, сред които Турция, са направо агресивни в маркетинга на дестинацията и в правенето на антикризисен пиар. "В Министерството на туризма в България осъзнават това като необходимост, имат желание, но за да се случи това, им трябват средства. А доколкото сме коментирали въпроса всичко опира до срокове според Закона за обществените поръчки и пари конкретно за целта. Трябва на държавно ниво да се мисли вариант", допълва той.


Освен това напомня, че макар вече съвсем да се неглижира ситуацията с COVID-19, България си остава страна с едва 30% ваксинирани срещу коронавирус, а от Германия се очакват предимно семейства, които няма как да не отчитат това.

Три месеца след началото на войната туристите набират смелост за ваканция в България

© Юлия Лазарова


Илин Димитров пък казва, че заедно с Министерството на туризма се обмисля отварянето на представителство за привличане и на туристи, и на бизнес от Турция по подобие на това в Полша. Въпреки че южната съседка на България е неин конкурент в привличането на чуждестранни туристи през лятото. "Трябва да засилим бизнес отношенията с една 83-милионна държава", посочва Димитров. Казва, че ползвателите на Expedia Group - популярна глобална платформа за резервации на полети и ваканции, поставят България в една група не с Гърция и Турция, а с Румъния, Сърбия, Северна Македония и балтийските страни. "Затова ние трябва да работим с турците като с партньори. Защото все пак идеята е да привличаме бизнес оттам и туристи", обясни Димитров.Чартъри този път ще има


Димитров посочва, че през юли и август на летището във Варна се очакват 1800 чартърни полета (отчитани двупосочно) като броят на пътниците в тях се очаква да е със 159% по-висок от миналото лято до общо 190 хил. Допълва, че има няколко авиокомпании, които от това лято изпълняват нискобюджетни полети от скандинавските страни.

Спрямо миналата година може да има повод за оптимизъм, но да не забравяме, че тя бе пандемична. Ако гледаме 2019 г., има още за наваксване. Все пак картината е доста по-добра отколкото изглеждаше през март, пък казва Иван Грошев.

Прогнозата към момента за броя чартъри е за около 70% от тези през лятото на 2019 г., като при всеки пазар е различно. За германския пазар прогнозата е за обеми от 45% от нивата на последното нормално лято, а за британския - с едва 10% по-малко. "Тази прогноза е доста динамична и може да се коригира във всяка посока тъй като факторите, които влияят, са прекалено волатилни", допълва туроператорът.
Три месеца след началото на войната туристите набират смелост за ваканция в България

© MTS Globe


Анализира, че в някаква степен хората са свикнали с мисълта за войната, но в същото време продължава да е ясно изразено поведението за ваканция last minute (в последната минута). Затова и сега най-активно резервираният месец е настоящият, а останалите са за най-много 6 седмици напред. "Август и септември са още в далечното бъдеще. Което е тотално обратно на поведението, което бе преди пандемията. Но е нормално, защото всеки търси сигурност", посочва той.


Оценката му е, че най-бързо се възстановява пазарът на Източна Европа - основно Полша и Чехия, заявките откъдето ще доближат тези за 2019 г. Напомня, че и двете морски летища не са "слотови", тоест авиокомпаниите могат да кацнат при къс срок на уведомяване.


Оптимизмът е обоснован, но излишната еуфория е непродуктивна, въпреки че е нормално много хора след тези сухи години да искат да изпаднат в еуфория.Предизвестеното поскъпване


За този сезон цените по Черноморието са с 15-20 процента по-високи, сочат данните на бранша за настаняване, храна и услуги. Ресорният министър пък очаква цените на чадърите да не поскъпват и концесионерите да предложат нормални стойности като в телевизионно интервю обясни, че върху тях не влияе цената на тока.


Евелина Пулева коментира, че е напълно нормално това повишение. Не смята, че то ще промени плановете на хората за почивка, а по-скоро ще скъсят с някой друг ден обичайната си ваканция или ще я разделят на части, ако бюджетът им е непроменен. Подобно на производители на храни, които запазиха цените, но намалиха грамажа. Споделя наблюдението си, което още не се прилага по Черноморието, но в други държави и градски хотели в България, че се премахва закуската, която доскоро е била част от пакета нощувка със закуска и за нея вече се плаща отделно.


Илин Димитров коментира също като "резонно" поскъпването в туризма заради инфлацията с уточнението, че е много важно това да става ако се повишава качеството на услугата.


Плажовете


И на прага на това лято продължават проблемите с липса на достатъчно водни спасители и плажове, които никой не иска да наеме. По данни на Министерството на туризма, изпратени в отговор на запитване на "Дневник", охраняемите морски плажове са 132, неохраняемите - 98 и 3 са плажовете за природосъобразен туризъм. От началото на годината има ръст с 20% на дадените под концесия и наем, посочват от ведомството. Задължителните дейности на морските плажове, които се осигуряват от всички концесионери и наематели са осигуряване на водното спасяване, обезопасяване на прилежащата акватория, здравно и медицинско обслужване и санитарно-хигиенното поддържане. Осигуряването на тези дейности се извършва под контрол от Министерство на туризма през целия летен сезон.

За неохраняемите водноспасителната дейност ще бъде организирана от областните управители. Спасители ще бъдат осигурени за област Добрич - на 5 неохраняеми морски плажа, за област Варна - на 19 морски плажа и за област Бургас - на 11 морски плажа.

Областният управител може да проведе процедури за отдаване под наем на морски плажове, ако министърът на туризма със заповед е предоставил правомощия. Задължение за областните управители е да поставят предупредителни табели и осигуряват санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове, разположени на територията на община от областта, за която няма постъпили приходи, включително и на морските плажове за природосъобразен туризъм, напомнят от министерството. Това изискване обаче не важи, когато на територията на община от областта има морски плажове със сключени договори за концесия или наем.


Областните управители могат да обезпечават с водноспасителна дейност обявените за неохраняеми морски плажове през съответния летен сезон съгласно одобрена от министъра на туризма схема, предложена от областния управител, включително и на морските плажове за природосъобразен туризъм.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK