"Демократична България" иска държавата да поеме контрола над "Лукойл Нефтохим"

Ивайло Мирчев

© Цветелина Белутова

Ивайло МирчевБургаската петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим" трябва да бъде под оперативния контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес. Това настоя депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев пред БНР.


"Представителят на държавата (в "Лукойл Нефтохим" - бел. ред.) досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата", коментира Мирчев и поясни в отговор на въпрос, че представителят на държавата Красимир Първанов е представител на т.нар. златна акция, а оперативната комуникация с него минава през министъра на енергетиката.


По думите на депутата в Румъния е имало същия проблем с рафинерията на "Лукойл", но компанията вече плащала данъци. Според Ивайло Мирчев подозренията са, че в България "част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица", но това нямало как да се докаже.
Мирчев обясни със "сложна геополитическа, сложна енергийна ситуация, ситуация на пълен форсмажор" от "Демократична България" да искат създаването на парламентарна комисия, която да разгледа дейността на "Лукойл" в България.


Ивайло Мирчев не знае за срещи на вицепремиера и финансов министър Асен Василев с "Лукойл", за каквито говори Делян Добрев от ГЕРБ. "Нямам информация за такива срещи, на мен това ми звучи като спекулация", отбеляза той.


Мирчев определи като "изключително политическо лицемерие" опитите на бившия енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов да присвои темата за "Лукойл", защото по думите му по времето на управлението на ГЕРБ "Лукойл" също не е плащала данъци. "Не съм чул нито веднъж в тези 12 години управление на ГЕРБ, в които Бойко Борисов подкрепяше своя голям приятел Валентин Златев, Делян Добрев да повдига темата за неплащането на данъците от "Лукойл", коментира той и допълни, че при управлението на Борисов "Лукойл" е била превърната в монополист и по отношение на данъчните складове в България и е била унищожена конкуренцията при горивата, включително чрез нефункциониране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).


По отношение на искането на "Демократична България" за смяната на състава на КЗК Мирчев каза, че това е залегнало в коалиционното споразумение, но предвид образувалото се ново парламентарно мнозинство и евентуалното падане на правителството това едва ли ще се случи, а може и да стане така, че новото мнозинство между ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" да назначи новия състав на КЗК.


"Цените на горивата в България могат да бъдат значително по-ниски, включително с реформа в данъчните складове, каквато законодателна инициатива има от "Демократична България", увери депутатът.


Във връзка с предстоящия вот на недоверие към правителството тази седмица Мирчев коментира, че задача на премиера е да осигури подкрепа. "Ако не бъде осигурена, отговорността за това, което ще се случи оттук нататък в България, е на новата коалиция", подчерта той.


В петък (17 юни) "Демократична България" предложи законопроект за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове, който според тях би намалил цените на горивата заради повишаване на конкуренцията. Новите текстове предвиждат всеки, който има склад с горива, да декларира пред митниците до 19 часа всеки ден свободните пазарни капацитети. На следващия ден сутринта митниците пък да съобщават тези данни. Така щели да се повишат прозрачността, конкуренцията и вносът, което ще доведе до спад на цените.


Като други стъпки за поевтиняване на горивата от "Демократична България" посочиха смяната на състава на КЗК, смяна на представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим" и създаване на комисия в парламента, която да провери работата на бургаската рафинерия.


Още в края на януари енергийният министър в оставка Александър Николов обяви, че представителят на държавата в петролната рафинерия в Бургас Красимир Първанов не отчитал дейността си пред Министерството на енергетиката. Тогава Първанов настоя, че не е длъжен да предоставя отчети и документи от работата на надзорния съвет, освен ако това не бъде поискано от министъра. Той изтъкна, че според него министърът или не бил наясно, или бил подведен.


Красимир Първанов е бивш заместник-министър на енергетиката, а преди това беше и директор на Националната електрическа компания (НЕК). При първото правителство на Борисов той се прочу със самоинициатива - като шеф на НЕК той подписа анекс №12 към договора за АЕЦ "Белене", който по-късно помогна на руската "Атомстройекспорт" да осъди България за над 1.2 млрд. лева. Първанов нямаше мандат да подписва за допълнителни ангажименти, защото не бяха изчистени най-важните финансови въпроси по проекта, но го направи през главата на тогавашния икономически и енергиен министър Трайчо Трайков. След като поведението му предизвика скандал, Борисов го отстрани от НЕК.


Впоследствие обаче Борисов го назначи за заместник-министър на енергетиката в третия си кабинет, но отново се наложи да уволни Красимир Първанов - този път заради "Апартаментгейт", в който наред с Цветан Цветанов е закупувал луксозни апартаменти на изключително занижени цени. Въпреки това остана представител на държавата в "Лукойл", какъвто е от май 2017 г. насам.


Миналия месец енергийният министър обяви в отговор на въпрос на депутата от "Демократична България" Мартин Димитров, че на 28 юни ще се проведе редовно годишно Общо събрание на акционерите на "Лукойл Нефтохим". На Общото събрание по предложение на държавата в качеството ѝ на акционер в компанията ще бъде внесено за обсъждане предложение за промяна на представителя на държавата в Надзорния съвет, като той щял да бъде определен след провеждане на "състезателна процедура".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK