"Кофас" очаква значително забавяне на икономиката глобално през следващите 18 месеца

Затягането на лихвената политика ще засегне строителството.

© Надежда Чипева, Капитал

Затягането на лихвената политика ще засегне строителството.С бързото влошаване на икономическата и финансова среда, компанията, която се занимава с кредитно застраховане "Кофас" понижи рейтинга на 16 държави на европейския континент, включително всички големи икономики - с изключение на Италия. Това се разбра при представянето на "Барометъра на Кофас" за второто тримесечие на 2022 г.


Компанията отчита, че икономическият растеж през първото тримесечие на 2022 е под очакванията в повечето развити икономики. Освен това, БВП в еврозоната нарасна много слабо за второ поредно тримесечие, като във Франция дори спада. Според експертите това се дължи на спад в потреблението на домакинствата при намаляваща покупателна способност. Икономиката на САЩ също претърпя свиване, възпрепятствана от външната търговия и трудностите на производствения сектор при попълването на запасите си.

"Като се вземе предвид ускоряването на инфлацията, очакванията за влошаване на показателите и затягането на глобалните финансови условия, икономическата активност през второто тримесечие не изглежда много по-добре в развитите икономики и ще бъде значително по-неблагоприятна в развиващите се. Макар че вероятно е твърде рано да се каже, че световната икономика е влязла в стагфлационен режим, сигналите са в съответствие с тази гледна точка", коментира Пламен Димитров, управител на "Кофас България".


Въпреки стабилизирането на цените на суровините, те остават на много високи нива. Например, цените на петрола не са паднали под 98 долара от началото на войната, тъй като опасенията от потенциален недостиг на доставки остават значителни, отбелязват експертите. Заради това сектори като производство на хартия, химикали и метали, чиито производствени процеси са енергоемки, "Кофас" определя като такива с повишен риск. Тук спада и селскостопанският сектор.
"Вероятно е компаниите, които все още не са прехвърлили изцяло увеличението на производствените си разходи върху продажните цени, да го направят. По този начин нарастването на цените ще продължи в сектори със значителна сила по отношение на цените. Такъв е случаят с фармацевтичния сектор, където малък брой компании доминират на световния пазар, анализира Пламен Димитров.


Според "Кофас" затягането на лихвената политика от страна на централните банки може да предизвика огромно забавяне на икономиката и да възобнови притеснения от нова криза на европейските държавни дългове.

В тази среда на затягане на кредитните условия, строителният сектор изглежда е един от най-уязвимите. Очаква се нарастващите разходи по заемите да засегнат пазара на жилищата и респективно и строителната дейност. Това вече е започнало в САЩ, където продажбите на жилища намаляват драстично, отчитат от компанията.

Димитров коментира, че според основния сценарий на "Кофас" през следващите 18 месеца ще има значително забавяне на икономиката, което позволява на инфлацията да се забави постепенно. За да ограничат инфлацията, централните банки изглежда се изкушават да тласнат икономиката към рецесия, която се надяват да бъде по-мека в сравнение с ефекта от продължаващо покачване на цените, допълни той.


"Рискът, който не може да бъде изключен, би бил търсенето да спадне, а инфлацията да остане висока поради цените на суровините, които ще се борят да се понижат заради хроничен недостиг на предлагане", допълва специалистът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK