Цените на нивите и арендата тръгват неуверено нагоре

Цените на нивите и арендата тръгват неуверено нагоре

© Цветелина Белутова, КапиталСлед години на ръстове и спадове през миналата година средните цени на нивите и на арендите им пак тръгват нагоре. Това показват данните на Националния статистически институт.


През есента се видя, че нивите поскъпват значително след засилен интерес от страна на фермери и инвеститори към купуването на земеделски земи. Това се видя в отчетите на дружествата със специална инвестиционна цел.


Епизодична все още остават покупките на земя с цел инвестиция.
Наскоро участници в дискусия коментираха, че има редица пречки пред развитието на модерно и ефективно земеделие, което има пряка връзка и със сделките със земеделски имоти. Собственици посочват, че има нужда от изцяло ново законодателство, регулиращо поземлените отношения и включващо собствеността и ползването на земеделските земи, арендата, опазването, напояването, пренареждането и групирането на земеделските парцели. Според тях са нужни и мерки за повишаване на защитата на неприкосновената частна собственост, включително недопускането кражбата на имоти, неправомерното и/или без правно основание ползване, справедливото обезщетяване от страна на държавата на собствениците при отчуждаване и др.


Как се променят цените


През 2021 г. средната цена на сделките с ниви в България достига 1 192 лв. за декар, което е с 14.4% повече в сравнение с 2020 година. Средната цена на сделките между физически и юридически лица достига 1 184 лв. за декар, а на сделките между юридически лица - 1 133 лева. Средната цена на сделките с постоянно затревени площи (естествени и изкуствени ливади, мери и пасища) през 2021 г. достига 278 лв. за един декар и също отбелязва увеличение спрямо предходната година - с 3.9%През изтеклата година повишение в цената на сделките с ниви спрямо предходната година е отчетено във всичките шест статистически района. В Северозападния район увеличението е с 32.8%, в Северния централен район - с 11.9%, в Североизточния район - с 6.8%, в Югоизточния район - с 5.0%, в Югозападния район - с 69.2%, и в Южния централен район - с 5.8%. Най-висока е средната цена на сделките с ниви в Североизточния район - 1 569 лв. на декар, а най-ниска в Югозападния - 678 лв. на декар


Средната цена за наем/аренда на един декар ниви достига 55 лв. през 2021 г., което е с 20.5% повече спрямо 2020 година. Средната цена за наем/аренда на един декар постоянно затревени площи е 25 лв. и е с 19.4% повече спрямо предходната годинаВсичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK