Нинова сменя ръководствата на три държавни компании

Нинова сменя ръководствата на три държавни компании

© Юлия ЛазароваМинистърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е обявила конкурси за смяна на част от ръководствата на три държавни компании под контрола на ведомството ѝ. Това е станало вчера, когато правителството официално подаде оставка, пише "Капитал".


Става дума за Държавната консолидационна компания (ДКК), Националната компания "Индустриални зони" (НКИЗ) и Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), в чиито бордове вече бяха направени временни промени без конкурс. Сега обаче е открит такъв, което ще бетонира избраните за следващите няколко години. А кандидатите имат само три дни - до 30 юни, за да подадат документи.


В ДКК се търсят трима нови членове на съвета на директорите. Ръководството на холдинга, под чиято шапка са повечето дружества към икономическото министерство, беше сменено изцяло в началото февруари до провеждането на конкурс, като малко по-късно за единствен изпълнителен директор беше определена Смиляна Нитова. Скоро след това последваха смени и в ключови дъщерни компании, включително военните ВМЗ и "Кинтекс". В края на май пък Нинова освободи едно от новите попълнения и намали числеността на борда от петима на четирима души.
Три позиции са обявени и за директорския борд на НКИЗ, чиито сегашни членове бяха назначени от Нинова през март. За изпълнителен директор беше определен бившият председател на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов.


Конкурсът за БАЕЗ е за четирима членове на надзорния съвет - двама представители на държавата и двама независими. Както и в другите дружества, в средата на май там Нинова смени четирима от петимата надзорници до провеждането на конкурс. Само месец по-късно обаче министърът освободи двама от новоназначените и намали броя на членовете до трима.


С публикуването на публични покани за участие в конкурсите Нинова формално е спазила изискванията на закона, макар че самите съобщения трудно могат да се открият на сайта, освен ако не се търсят целенасочено. За това не помагат и кратките срокове, определени за подаване на документите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK