Бизнес климатът се подобрява през юни, мениджърите очакват ръст на цените

Подобрението в строителството е най-голямо.

© Надежда Чипева, Капитал

Подобрението в строителството е най-голямо.През юни 2022 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 1.4 пункта спрямо май като подобрение се отчита във всички сектори с изключение на услугите, където показателят остава на равнището си от май, съобщи Националният статистически институт.


В промишлеността подобрението е с 1.7 пункта заради оптимистичните оценки на мениджърите за
настоящото бизнес състояние на предприятията и прогнозите им за следващите шест месеца. Компаниите очакват увеличение на производствената активност през следващите три месеца. Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса в сектора продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 61.6 и 30.2% от предприятията.


Близо 30 на сто от мениджърите очакват повишение на цените през следващите три месеца.
Бизнес климатът в строителството се покачва с 2.1 пункта, което се дължи на позитивните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията, мнението им за строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три. През последния месец
обаче се отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.


Основните пречки за дейността на строителните компании остават несигурната икономическа среда,
цените на материалите и недостигът на работна сила.


Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните
цени в сектора да се увеличат през следващите три месеца, е 52.2%.


Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава с 1.0 пункт в резултат на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три
месеца също са оптимистични.


Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на търговията, като през юни се отчита засилване на негативното им влияние. 46.4% от търговците на дребно прогнозират цените да се повишат през следващите три месеца.


През юни съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва нивото си от предходния месец. Оценките на мениджърите за настоящото търсене на услуги са благоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца са резервирани, показва анкетата.


Основният проблем за дейността на предприятията остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са факторите "конкуренция в бранша" и "недостиг на работна сила". 22.2% от мениджърите предвиждат цените да се увеличат през следващите три месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK