Заводските цени през май са с 38% по-високи, отколкото преди година

В енергетиката е най-голямото годишно поскъпване и най-голямото месечно намаление на цените.

© Цветелина Белутова, Капитал

В енергетиката е най-голямото годишно поскъпване и най-голямото месечно намаление на цените.Общият индекс на цените на производител през май 2022 г. нараства с 38.2% в сравнение със същия месец на 2021 г., съобщи Националният статистически институт. Предходния месец поскъпването беше с 40.2% на годишна основа.


Най-значителен годишен ръст е регистриран през май при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 83.8%. В преработващата промишленост поскъпването е с 25.9%, а в добивната промишленост - с 11.3%.


В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при производството на химични
продукти - с 40.2%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 29.4%,
производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 28.3%, производството на
хранителни продукти - с 25.5%.


Производствените цени в енергетиката спадат спрямо април
Сравнението с април показва, че средното увеличение на заводските цени за месец е с 0.4%. Това е показател, че поскъпването затихва - през април показателят е бил 6.4%, през март - 4.3%, през февруари - 1 на сто, през януари - 3.2%


Месечното повишение на заводските цени в преработващата промишленост е с 2.6%, в добивната промишленост - с 0.2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 4.0%.


По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при производството на химични продукти - с 4.9%, производството на хранителни продукти - с 3.2%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.8%. Понижение на цените е отчетено при производството на основни метали - с 2.1%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK