"Лукойл Нефтохим" е платил корпоративен данък за пръв път от 15 години

"Лукойл Нефтохим" е платил корпоративен данък за пръв път от 15 години

© Цветелина БелутоваЛукойл Нефтохим" е платил данък печалба за пръв път от 2007 г. насам. За това съобщи във "Фейсбук" депутатът от "Демократична България" Владислав Панев ("Зелено движение").


Той се позовава на публикувания в четвъртък (30 юни) отчет за 2021 г. на бургаската петролна рафинерия, собственост на руската частна компания "Лукойл". По темата реагира и колегата му от демократичната формация Ивайло Мирчев ("Да, България").

Финансовият отчет показва, че печалбата на "Лукойл Нефтохим" е 75 млн. лева преди данъци, а "ръководството е решило да не се възползва от възможността да приспадне загуби от предишни години и да си спести данъка", пише Панев и изтъква: "Ето че може да се направи малка стъпка напред."


По този начин "Лукойл Нефтохим" е платил малко над 7 млн. лв. корпоративен данък за 2021 г.


През 2020 г. рафинерията е отчела загуба от 508 млн. лева. "А ревизията продължава. Натискът от държавата работи", уверява Панев.


От своя страна Ивайло Мирчев отбелязва, че "само за месец разликата в цената на сорт "Уралс" е над 200 млн. лв., т.е. всеки месец всички ние, които зареждаме гориво, подаряваме на "Лукойл" 200 млн. лв.", които по думите му "Литаско" прибира, взети от българските данъкоплатци". "Литаско" е дъщерна компания на руския "Лукойл", регистрирана в Швейцария, чрез която руският петролен гигант осъществява търговските си операции в България.Петролът сорт "Уралс" се добива в Русия, като заради войната на Русия срещу Украйна руснаците го продават на по-ниски цени в сравнение с пазарните цени на суровия петрол, които отново заради войната се повишиха драстично. Тъй като рафинерията в Бургас преработва основно "Уралс", би следвало и цените на горивата да са по-ниски в сравнение с пазарните. Под "разликата в цената на сорт "Уралс" е над 200 млн. лв." Мирчев вероятно има предвид, че ако рафинерията преработваше например петрол сорт "Брент", тя щеше да плаща над 200 млн. лв. повече на месец за петролна суровина.


"Точно по тази причина искаме държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията и да се спре с обслужването на руските интереси", припомня Мирчев позицията на "Демократична България".


"Лукойл Нефтохим" е платил корпоративен данък за пръв път от 15 години

Според отчета печалбата се дължи основно на новата схема, по която дружеството работи - на ишлеме, отбелязва "Сега". Според договора за процесинг, сключен с "Лукойл Бенелукс" Б.В. Кралство Нидерландия, от началото на 2021 г. "Лукойл Нефтохим" в Бургас работи на ишлеме и преработва нефтена суровина, която не е негова собственост, а е собственост на регистрираната в Нидерландия компания. Така приходите на българската рафинерия по линия на външните пазари са всъщност само приходи от такса за преработка на суровината.


Това е довело до много различна картина както на приходите, така и на разходите, защото суровината вече не се води собственост на компанията. Така приходите на "Лукойл Нефтохим" за 2021 г. са в размер на 1.1 млрд. лв. при 2.9 млрд. лв. за 2020 г., като приходите от външни пазари са много малки. Много намаляват и разходите - защото няма разходи за суровината. Така разходите падат от 3.5 на 1 млрд. лв. Общият резултат е печалба в края на годината и плащане на данък на държавата.


В "Лукойл Нефтохим" беше разпоредена данъчна ревизия, която за периода 2009-2014 г. доведе до увеличение на данъчния резултат с общо 519 500 000 лв. Рафинерията не обжалва констатациите.


На 28 юни стана известно, че държавата няма да смени представителя си в "Лукойл Нефтохим" по време на годишното общото събрание на дружеството въпреки заявеното намерение от енергийния министър в оставка Александър Николов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK